• Hotspots

Een dagje naar het centrum van Nederland? 12x vegan hotspots in Utrecht

Het centrum van Nederland: Utrecht! Als ik de rivier oversteek naar het noorden van ons land kom ik altijd graag in Utrecht. Deze gezellige stad met zijn mooie grachten verovert iedereens hart. Er zijn veel plekken te ontdekken, en natuurlijk ook een groot scala aan plantaardige restaurantjes! Ik heb er een aantal voor jou uitgeprobeerd die ik graag met je deel in deze blog. Bij welke hotspot ben jij al geweest?

Utrecht kent een gezellig stadscentrum met de Oude Gracht als middelpunt. In het centrum zijn talrijke restaurantjes en koffiezaakjes te vinden, maar ook buiten het centrum vind je de leukste plekjes. Ik geef jou in deze blog 12x mijn favoriete hotspots van Utrecht. Van restaurantjes tot koffiezaakjes en van een juicebar tot een heuse focacceria! Wat mij betreft zijn dit de 12 plekken waar je geweest moet zijn in Utrecht als je op zoek bent naar lekker, voedzaam en natuurlijk plantaardig eten. Laten we beginnen met de eerste hotspot!

Gys

Een van mijn favorieten: restaurant Gys! Vernoemd naar de eigenaar himself. Ze noemen de gerechten bij Gys ook wel “Organic Comfort Food”. Hun vegan kapsalon is voor velen een favoriet! Met 100% biologische producten maken ze lekkerste gerechten voor ontbijt, lunch en diner. En jullie snappen zeker dat mijn hart daar harder van gaat kloppen! Ze hebben inmiddels twee locaties in Utrecht en ik snap wel waarom. Bijna alle gerechten zijn overigens ook glutenvrij te verkrijgen. 

Voorstraat 77 (binnenstad), Utrecht

Amsterdamsestraatweg 113, Utrecht

SLA

Ik ben gek op verse producten en daar weten ze bij SLA wel raad mee! Ze noemen zichzelf ook wel een “biologische saladebar”. Voor je neus wordt je eten klaargemaakt met de meest verse ingrediënten. En een saaie salade? Daar doen ze niet aan. Ze maken overal een feestje van! Je kunt bij SLA gemakkelijk afhalen of thuis laten bezorgen wanneer je in Utrecht woont. Bovendien zijn er ook warme gerechten te bestellen als je geen zin hebt in een salade. Ik zeg doen!

Voorstraat 52, Utrecht

Catharijne Esplanade 45, Utrecht

Vegitalian

Als ik zin heb in écht goede Italiaanse pizza weet ik dat Vegitalian altijd paraat staat. Het luchtige deeg, de lekkere ingrediënten en de Italiaanse sfeer: do I need to say more? En wist je dat bijna alle pizza’s ook plantaardig zijn of gemaakt kunnen worden? Vegitalian is echt een aanrader wanneer je plantaardig eet en gek bent op Italiaans eten. Je kunt er terecht voor de lunch en diner op twee verschillende locaties of je haalt je pizza of broodje af voor thuis of in het park. 

Schoutenstraat 17, Utrecht

Nachtegaalstraat 29A, Utrecht (De Pizzabar)

Tijm

Een gezellig koffiehuis en restaurant in één: dat beschrijft Tijm het beste. Kom langs voor een heerlijk bakje koffie met gebakje of ontbijt of kom later voor de lunch of het diner. Je kunt je gerechten of koffie to go halen, maar als je een plekje weet te veroveren in het gezellige restaurantje raad ik je dat zeker aan! In de binnenstad heb je zelfs uitzicht over de mooie gracht. Ben je al overtuigd?

Donkere Gaard 3, Utrecht (binnenstad)

Pieter Nieuwlandstraat 5, Utrecht

Karibu

Smaken van de hele wereld bij elkaar gebracht: dat is Karibu! Met name geïnspireerd op de Mediterraanse keuken met de lekkerste kruiden. Zowel het eten als de inrichting nemen je mee op reis! En ze maken alles vers in hun keuken, zodat jij kan genieten met jouw gezelschap van een heerlijke brunch, vers sapje of het diner. Je vindt Karibu net buiten het centrum vlakbij het Griftpark. 

Hooghiemstraplein 55, Utrecht

Loua

Loua is een tropische juicebar vlakbij de Utrechtse domtoren. De eigenaresse woonde op Curacao en werd geìnspireerd door alle verse fruitkraampjes langs de weg. Waarom geen verse sapjes en smoothies in Nederland? Zo ontstond Loua! Inmiddels een bekend begrip in Utrecht en ideaal als je zin hebt in een voedzaam drankje, een smoothiebowl, vegan snacks of een lekker broodje. Alles vers en voedzaam!

Vismarkt 19, Utrecht 

Broei

In dit gezellige restaurant net buiten het centrum vind je heerlijke, biologische gerechten en 100% plantaardig. Je bent in de ochtend al welkom bij BROEI voor een lekker kopje koffie en ontbijt, maar ook ‘s avonds geniet je van smaakvolle gerechten. Het is gezellig ingericht en geeft een echt woonkamer gevoel. Je voelt je er meteen thuis! Overigens kun overdag ook werken met je laptop aan speciale tafels.

Oosterkade 24, Utrecht

Le Jardin

Aan de Mariaplaats vind je restaurant Le Jardin. En zoals de naam al verklapt: de gerechten zijn gebaseerd op de Franse keuken. Bij Le Jardin doen ze aan groentenomie: “de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt.” Ze gebruiken zoveel mogelijk lokale en biologische producten in combinatie met de lekkerste kruiden. En ben je nog op zoek naar opfleuring in je huis? Er zit ook een planten- en bloemenwinkel bij!

Mariaplaats 42, Utrecht

Anan

Aziatische streetfood ten top! Van curry’s tot dumplings en zelfs exotisch ijs. Bij Anan vind je het allemaal! Anan is niet volledig plantaardig, maar de keuze is reuze. De kleuren, de sfeer en de geur van het eten: je waant je op een streetfood markt in Vietnam. En dat is precies de ervaring die Anan je wil geven! Anan betekent letterlijk “eet, eet”, dus ik zou zeggen: luister daarnaar! 

Voorstraat 25, Utrecht

FLFL

De afkorting heeft waarschijnlijk al verraden wat ze bij FLFL verkopen. Één van de bekendste plantaardige balletjes: falafel! Versgemaakt, alles plantaardig en gewikkeld in een wrap. Je kunt zelfs kiezen voor een glutenvrije wrap! Ideaal als je iets makkelijks wil afhalen en op wil eten aan de Oude Gracht of onder de domtoren die slechts een paar stappen verwijderd is. 

Servetstraat 10, Utrecht 

Life's a Peach

Een beetje verstopt zit dit schattige koffiezaakje Life’s a Peach. Ze noemen zichzelf ook wel een focacceria: ze maken namelijk de lekkerste focaccia’s. Niet alleen focaccia’s stelen de show, ook maken ze de lekkerste gebakjes. En alles 100% plantaardig. Ze zijn maar open tot 15.00 dus wip snel binnen voor een lekker plantaardig taartje!

Hardebollenstraat 9, Utrecht

VanPlanten

Restaurant VanPlanten vind je net buiten het centrum haaks op de Vleutenseweg. Maar geloof me: het is een ommetje waard. Een klein team van hardwerkende mensen maakt elke keer weer een feestje van elk gerecht. Met de wisselende kaart is het in ieder geval nooit saai! En wist je dat VanPlanten al hun winst doneert aan goede doelen voor natuur en dier? Ik zeg snel een keertje langsgaan!

Surinamestraat 5, Utrecht

Dit waren mijn 12 favoriete hotspots van Utrecht met de lekkerste, plantaardige gerechten en drankjes. Ben je een dagje in het zonnige zuiden? Bekijk dan mijn lievelingsplekjes in Den Bosch!