BALANCE IS KEY – EEN (ON)GEZONDE RELATIE MET VOEDING EN SPORT

Wat cliché zeg, die titel. Ja, misschien. Toch is het wel zo. Als ik om me heen kijk zie ik velen die moeite hebben om een gezonde balans te vinden. Ik heb het dan over gezond eten, juist minder gezond eten en sporten. Je hebt niet vaak door bij mensen om je heen dat ze een negatieve relatie hebben met voeding of sport, totdat het ‘mis’ gaat en iemand overloopt. Helaas is het dan voor diegene moeilijk om weer van bepaalde patronen af te wijken. Ontzeg jij jezelf veel? Of sla je juist enorm door af en toe, waarna je achteraf denkt: “Oké, dit was niet nodig…”? Of zie je het gebeuren dat iemand in je omgeving moeite heeft om balans te vinden? Lees dan vooral verder.

Laatst kreeg ik de vraag: “Len, maar wat is dan echt gezond?” Daar kan ik alleen maar heel kort over zijn: dat is voor iedereen anders. Als ik het voor mijzelf moet invullen gaat ‘gezond’ over meerdere aspecten. Een gezonde leefstijl gaat in mijn ogen niet alleen over de groentes die je naar binnen werkt. Gezond is voor mij (en ja daar komt ie weer) de BALANS vinden in het eten en sporten. Ook die balans is voor iedereen anders. Als jij je er goed bij voelt om 5x in de week te sporten, zonder je daar ook maar een moment verplicht voor te voelen, lekker doen! Of als je graag toch liever voor een gezondere hap gaat als je buiten de deur eet, helemaal prima! Ik weet alleen dat er velen zijn die op sommige momenten toch liever die pizza willen in plaats van de salade, of liever een avondje Netflixen dan weer staan te zweten in de sportschool.

Als diëtiste in opleiding leer ik veel over voeding. Ik ben me er dan ook bewust van hoe belangrijk voeding is voor ons lichaam. Niet alleen fysiek. Voeding kan ook enorm veel invloed hebben op onze stemming. Wanneer je te obsessief bezig bent met gezonde voeding, neemt dit niet alleen heel veel tijd in beslag, het kost je ook bakken met energie. Je durft bepaalde dingen niet meer te doen of te eten en als het toch niet helemaal gegaan is zoals jij dat wilde kun je je hier zelfs voor ‘straffen’. DAT noem ik in ieder geval niet gezond. Om even terug te komen op de vraag wat voor mij WEL gezond is: als ik me fysiek fijn voel, lekker in mijn vel zit, plezier heb in wat ik doe, kan genieten van gevarieerde maaltijden en vooral niet bang ben als ik iets voorgeschoteld krijg wat misschien minder ‘gezond’ is en niet de hele dag door alleen maar denk aan eten. Maarja, hè, hoe vind je die balans nou?


INGAAN TEGEN DE STEM IN JE HOOFD

Herken je dat? Je zit ‘s avonds op de bank en je denkt: ‘Ah, nu zou ik wel een zak chips willen… Maar nee, het mag niet!!!’ Je hebt een doelstelling voor jezelf gesteld en probeert er alles aan te doen om dit te halen. Natuurlijk, doelen stellen en deze halen is iets heel goeds, maar als je elke keer ingaat tegen die stem in je hoofd gaat het tegenovergestelde gebeuren. Je MOET namelijk van jezelf. Als ik er over nadenk was ik dit precies. En misschien nu ook nog af en toe. Het feit dat ik zelfs op de feestdagen niet kon genieten van een zelfgemaakt toetje bij het kerstdiner en het dus gewoon liet staan… Joe, koekoek!!!

Deze situatie heeft ook een keerzijde, wat voor veel mensen misschien nog herkenbaarder is. Als ik nu tegen je zeg: ‘Denk NIET aan een roze olifant!’ Wat gebeurt er dan? Juist, die roze olifant gaat nu niet meer uit je hoofd. Precies, dit gebeurt ook met die zak chips. Je hebt je de hele dag netjes aan je ‘plan’ gehouden, misschien wel te weinig gegeten, en dan kom je op het punt dat je lichaam letterlijk schreeuwt om die zak chips. En dan blijft het niet bij gewoon een portie, nee, de hele zak gaat op. En dan komt dat schuldgevoel…

Hetzelfde verhaal geldt voor het sporten. Sporten kan je een heel fijn gevoel geven, het is goed voor je gezondheid en het is ook nog eens leuk! Soms geeft je lichaam alleen even aan dat het genoeg is en rust nodig heeft. Ja, je hebt misschien niet altijd evenveel zin, en jezelf een schop onder je kont geven is dan ook echt niet altijd verkeerd, maar als je tegen je lichaam gaat vechten, wordt het ook letterlijk een gevecht in de sportschool… Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hier zelf vaak nog steeds moeite mee heb. Ook als ik een hele dag heb gewerkt, (ik loop, sjouw en sta de hele dag) kan ik mezelf echt nog wel eens dwingen om te gaan, terwijl mijn lichaam aangeeft dat het genoeg is geweest. Gelukkig wordt dit ook steeds makkelijker om los te laten en ècht alleen te gaan als ik me goed voel en zin heb om te knallen!

WAT HELPT MIJ OM DE BALANS TE HOUDEN?

Het lijkt soms wel of íedereen gezond eet en veel sport. Als jij iemand bent, net als ik, die onzeker kan worden van al die foto’s of video’s op social media van mensen die het ‘oh zo perfect’ doen, kan het heel lastig zijn om die balans te vinden. Een tip van mij is dus om dit soort mensen dus niet meer te volgen. Nee, je kunt er vaak ook niet omheen en je zult vast nog veel dingen voorbij zien komen, maar als je ze toch blijft volgen snijd je je eigenlijk in je eigen vingers.

Om de balans in mijn eetpatroon terug te vinden heb ik hulp gehad van mensen om mij heen. Dit is dan ook mijn belangrijkste tip. Het toegeven van het doorslaan in gezond of juist veel ongezond eten is heel moeilijk. Je gaat het alleen niet zelf op kunnen lossen. Vaak denk je namelijk zelf nog dat het allemaal wel meevalt, dat dacht ik ook. Praat er met mensen over die dicht bij je staan of zoek hulp van deskundigen. Zodra je toegeeft aan het feit dat je een ‘probleem’ hebt en beseft dat je het dus niet meer op deze manier wilt, gaat het je helpen om de eerste stappen te zetten. Bedenk WAAROM je zo niet door wilt gaan. Dat is de eerste stap. Moeilijk, yes, I know, maar het zorgt wel voor mogelijkheden om verder te gaan.

Wat mij enorm hielp was dat ik eetlijsten liet maken waar ik me aan moest houden. Op de momenten dat ik iets niet wilde of niet durfde, vroeg ik mezelf af: ‘Oké, wat is nu het ergste wat er kan gebeuren? Ga ik mezelf weer iets onthouden en de rest van de dag met gedachten rondlopen die alleen maar over eten gaan? Wil je nu echt weer tegen gedachten in je hoofd gaan vechten en jezelf weer uitputten?’ Het antwoord was dan vrij snel: NEE!!! Ik vond het nog steeds eng, maar ik deed wel precies het tegenovergestelde van wat ik op dat moment dacht. Ik kon het daarna loslaten en verder met mijn dag! Dit geldt hetzelfde voor het sporten. Ik luister naar mijn lichaam en ga niet als ik dat niet wil of als ik me niet goed voel. Maar….. Het blijft een uitdaging, elke dag.


CONCLUSIE

Wees lief voor jezelf, er is maar één jij. Probeer alles met mate te doen, maar GENIET vooral. Geniet van wat dit leven jou te bieden heeft en sta hier ook stil bij. Heb je een doel? Heel goed! Maar vergeet niet dat je van vallen en opstaan het meeste leert. Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Stel ze me gerust, misschien kan ik je nog verder helpen:)

Liefs,

Len


There is 1 comment for this article
  1. Sanne juni 4, 2019 10:10 pm

    Yeahhh girl that’s the spirit! Mooi geschreven 🥰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *