Leven vanuit bewustzijn. Hoe doet je dat?

Op dit moment bevinden wij ons in een tijdperk waarbij we, met één druk op de knop, toegang hebben tot de andere kant van de wereld en waarin er constant informatie wordt gedeeld. De technologie zorgt ervoor dat er dagelijks enorm veel ontwikkelingen op talloze vlakken plaatsvinden. Zoveel dat het niet meer bij te houden is. Hetgeen wat wij tegenwoordig in één dag voorbij zien komen aan informatie, bijvoorbeeld op social media, het nieuws etc, en bewust of onbewust moeten verwerken, had iemand 100 jaar geleden, een jaar de tijd voor. Om deze reden zien we steeds vaker dat mensen hieronder komen te lijden. Ze komen bijvoorbeeld in een burn-out terecht of raken overprikkeld. Tegelijkertijd zien we ook dat vanuit dit ‘lijden’ ook een enorme behoefte en/of verlangen ontstaat naar het leven vanuit bewustzijn, namelijk het hart, gevoel en intuïtie in plaats vanuit de automatische piloot-stand.

“Alles is energie en waar jij je energie in steekt, groeit.
Zowel het positieve als het negatieve.''

Hoe kunnen we meer gaan leven vanuit ons bewustzijn, hart, gevoel en intuïtie?

Om te beginnen met het beantwoorden van deze vraag, willen we aangeven dat zoals, met bijna alles, dit niet in een keer zo zal zijn. Hier komen oefening en consequent zijn om de hoek kijken. Dit kun je ook vergelijken met het trainen voor een sixpack: dit gebeurt ook niet door een keer naar de sportschool te gaan. Nee, dit vraagt om toewijding. In dit geval toewijding naar jezelf, waarbij elke keer dat je ervoor kiest om jezelf die tijd en ruimte te geven, het je voldoening zal geven.

Om dan weer terug te komen op de vraag, hoe we dit kunnen doen, beginnen we met het onderzoek van Bruce Lipton. Hij heeft onderzoek gedaan naar hoe onze mind werkt en kwam tot de conclusie dat onze gedachten, overtuigingen en emoties ons gedrag en gewoonten bepalen. Onze mind bestaat uit het bewuste en het onderbewuste. In de eerste zeven jaar van ons leven wordt ons onderbewuste geprogrammeerd, wat 95% van onze mind in beslag neemt. Hier horen ook het leren lopen en praten bij. Vandaar dat je dit niet elke dag weer opnieuw hoeft te leren. Daarom is het onderbewuste ook nodig. De resterende 5% is het bewuste, waar onder andere onze creativiteit vandaan komt.

Wij hebben dus invloed op ons denken en hoe dit zich uit in ons gedrag. Als jij namelijk denkt dat je iets niet kunt, ga je ook geen actie ondernemen om het toch te kunnen bereiken. Hoe kunnen we dan bepaald gedrag en gewoonten veranderen? Door aan de slag te gaan met het herprogrammeren van ons onderbewuste, namelijk onze gedachten, overtuigingen en emoties.

Voor het herprogrammeren van ons onderbewuste hebben we de resterende 5% van ons bewuste nodig. Om die reden wordt er ook vaak gezegd dat je 21 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren en daarom vergt het in het begin veel toewijding. Dit doe je door elke dag aan de slag te gaan met wat je wil veranderen. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten en beter voor je lichaam zorgen? Begin dan bijvoorbeeld elke dag met een intentie, zoals: ‘Ik ben gezond en energiek’ en herhaal deze intentie een paar keer gedurende de dag. Dit is het aansporen van je onderbewuste vanuit je bewuste.

https://moodsmith.com/dont-make-emotions-go-bad-worse/

Net zoals met het trainen voor een sixpack bestaan er oneindig veel mogelijkheden op welke manier je dit doet. Zo zijn er ook oneindig veel mogelijkheden om vanuit bewustzijn te leven.

Tips om kleinschalig te beginnen met het leven vanuit bewustzijn

Om je te inspireren, hebben wij hieronder een aantal ideeën op een rij om kleinschalig te beginnen:

  • Zet elke dag een intentie voor jezelf. Op deze manier kun je bewuster je dag doorbrengen. Stel jezelf de vraag: “Hoe wil ik me voelen aan het eind van de dag?” Wat daarbij ook dan werken is dat je een bepaald thema of onderwerp kiest, zodat je niet iedere dag iets nieuws te ‘bedenken’. 

  • Creëer een ochtend- of een avond routine, of beide. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat voor mij een vaste routine niet werkt, omdat ik dan eerder blokkeer dan dat ik kan ontspannen. Om deze reden heb ik met mezelf afgesproken om iedere dag in ieder geval een uur voor mezelf uit te trekken en iets voor mezelf te doen gedurende dat uur. Dit hangt dan van mijn dag af of ik dit in de ochtend of avond doe. Vaak is het een wandeling maken, mediteren, in bad gaan of journalen. Zo begin je je dag intentioneel of sluit je je dag intentioneel af.

  • Schrijf de gedachten en overtuigingen op waarvan je weet dat deze je in de weg zitten en buig ze om naar iets positiefs. Voel jij je onzeker op je werk omdat je iets niet goed hebt gedaan? Schrijf dan precies het tegenovergestelde van deze gedachte op.

  • Onderneem iets creatiefs. Dit kan voor iedereen wat anders zijn! Houd je van koken en lekker eten? Kies dan een lekker plantaardig recept uit op de website en neem de tijd om dit voor jezelf klaar te maken. Meer een artistiek type? Ga tekenen of schilderen! Maak jouw dromen en wensen visueel middels een visionboard. Vind je het leuk om met anderen een spel te doen? Kies daar dan voor! Door consequent iets creatiefs te creëren kom je in een creatieve flow terecht en stimuleer je je bewuste mind.

  • Zoek de natuur op. Ga lekker wandelen, picknicken of zwemmen in de natuur. Je omringen door groen zorgt voor een kalmerend effect.

  • Implementeer een Social Detox. Hier kun je kleinschalig mee beginnen door bijvoorbeeld je Instagram app voor een paar uur in de avond te verwijderen. Of een dag/weekend volledig offline te gaan.

  • Wees niet streng voor jezelf! Geef jezelf de tijd en heb geduld met jezelf. Wees vooral lief voor jezelf

Lenna Omrani
Foto: Yellow Content

Hoe meer bewust jij kunt worden, hoe makkelijker je het leven zult gaan ervaren. We hebben een bewustzijn, maar ben jij je daar ook nog van bewust? Bewustzijn maakt ons als mens Onderscheidend en dat weet je ergens ook. Ben jij al bezig om meer te leven in bewustzijn? En wat doe je daar precies voor?

Wil je meer weten over leven in bewustzijn, ademhalingstechnieken of spiritualiteit? Laat dat dan even weten! We kunnen namelijk in een andere blog dieper ingaan op deze onderwerpen! Ben je nieuwsgierig naar het verhaal van Nalini? Bezoek dan zeker even haar Instagram pagina!

Nalini van @soulsofthebrave & @nalinibishesar

Gastblogger voor Lenna Omrani

Ik ben Nalini Bishesar, en ik volg de opleiding The Work van Byron Katie. Vanuit mijn eigen ontdekkingstocht in spiritualiteit en zelfontwikkeling is het mijn missie om vrouwen te helpen die op dit moment stagnatie ervaren in het leven. Dit doe ik door energie werk te combineren met The Work methode. Ik geloof er namelijk in dat er vanuit bewustzijn en acceptatie weer meer joy en flow kan ontstaan. Ik hoop dat Lenna en ik je kunnen inspireren om in beweging te komen en weer te gaan stralen.

Rate this recipe!
5/5

Geef een reactie

Laat een reactie achter!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Blijf up-to-date!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Youtube

Facebook

Sluit Menu
×
×

Winkelmand