Waarom word je gelukkig van een koude douche (en ben je ook nog eens lief voor het milieu)?

Je kent het wel; na een warme, net iets te lange douchebeurt voel je je heerlijk schoon en rozig. Snel trek je je warme badjas en pantoffels aan. Fijn? Zeker! Maar geloof het of niet; na het lezen van deze blog slaat de twijfel toe; blijf ik in team rood, of… stap ik over naar team blauw.

Jouw comfortzone; veilig of gevaarlijk?

Of we nu binnen of buiten zijn en of het nu zomer of winter is, we laten ons het liefst omarmen door een aangename temperatuur. We zetten de verwarming aan, nemen een warme douche, zwemmen in verwarmd zwemwater, trekken een dikke winterjas, of laten ons verkoelen door airco; allemaal om ons eigen systeem te ontlasten. En hoe comfortabel ook, gezond is het helaas niet. Je comfortzone niet verlaten verzwakt je lichaam juist.

Stress op je verlanglijstje

Om nooit meer te vergeten: je lijf wordt sterker én gezonder van stress. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. We hebben het dan over acute, kortdurende stress. Zo’n stressreactie zorgt ervoor dat je lijf aan het werk gaat. En hoe! Op het moment dat jij de koude stralen uit de douche trotseert, komt er direct een legertje endorfinen vrij. Dit hormoon geeft je een geluksgevoel, remt je stresshormonen en geeft meteen een boost aan de afgifte van serotonine en dopamine. Deze stofjes bevorderen je geestelijke veerkracht, dragen bij tot een gezonde nachtrust en zorgen voor een goede gemoedstoestand. Dat wil toch iedereen?

Spek je vet

Meer lichaamsvet? Hoe minder vet, hoe beter denk je waarschijnlijk. Dat klopt inderdaad voor wit vet, maar geldt niet voor de bruine variant. Bruin vet zorgt er namelijk voor dat vetzuren en glucose uit je voeding worden verbrandt en omgezet in warmte. Het tweede voordeel; bruin vet is je beste vriend als het gaat om het laten verdwijnen van het vervelende witte vet dat je juist opslaat. Klinkt goed toch? En je raad al hoe we meer bruin vet kunnen verzamelen: koud douchen inderdaad.

Nooit meer warm

Sta je nu nog niet zingend onder de koude douche? Dan hebben we je nog een paar voordelen voor je; een koude douche versnelt je stofwisseling, verbetert je afweersysteem (1, 2), helpt een droge huid en cellulitis tegen te gaan, houdt je huid strakker en gezonder, geeft je een fysieke én mentale energieboosten helpt je lijf sneller te herstellen na een work-out. En daar hoef je je huis niet voor uit én het is goedkoper dan warm douchen.

Zo start je met koud douchen

Eerst een paar overwegingen voordat je start. Heb je hartklachten? Raadpleeg dan altijd eerst je arts voordat je gaat beginnen met koud douchen. We raden het ook aan om vooral in de ochtend of middag koud te douchen. Een koude douche in de avond kan er namelijk voor zorgen dat je je zó energiek voelt dat je daarna minder makkelijk in slaap valt.

Dat je het niet meteen minutenlang onder die koude douche volhoudt, is begrijpelijk. Maar wil je wel genieten van alle voordelen en uiteindelijk ook van je vernieuwde douchebeurt? Doe het dan stapje voor stapje. Begin met een warme douche en laat de temperatuur geleidelijk dalen. Wees niet te streng voor jezelf en probeer het elke douchbeurt iets langer vol te houden, tot je op minimaal 30 seconden zit en maximaal 20 graden.

En heb je de smaak te pakken? Zet dan de temperatuur in één keer op de koudste stand van je douche. Dat heeft het meeste effect.

Wil je nog meer? Bouw het rustig uit naar twee minuten koud douchen. De gouden tip; blijf rustig ademen en verzet je zo min mogelijk tegen de kou.

Dit voelt heerlijk, ik wil meer!

Dat gevoel herkennen wij. We zijn zelf groot fan van ijsbaden, en organiseren die ook zelf in Rosmalen vanaf het najaar 2020. Compleet met ademhalingstechnieken, een lichte lunch en een warme kop thee. Wil je hier tegen die tijd meer informatie over? Stuur ons dan een mailtje met onderwerp ‘IJsbad Lenna’. Wij zorgen in het najaar voor een mooie actie voor de volgers van Lenna en brengen je dan hiervan op de hoogte.

 

Bronnen:

(1) Buijze, G.A., Sierevelt, I.N., Heijden van der, B.C.J.M., Dijkgraaf, M.G. & Frings-Dresen, M.H.W. (2016) The effect of cold showering on health and work: a rondomized controlled trial. PLOS ONE 13(8): e0201978.

(2) Kox, M., Eijk van, L.T., Zwaag, J., Wildenberg van den, J., Sweep, F.C.G.J., Hoeven van der, J.G. & Pickkers, P. (2014). Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attentuation of the innate immune response in humans. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1322174111

Marieke en Brenda van de Voedingsacademie

Gastblogger voor Lenna Omrani

Wie zijn eigenlijk de gezichten achter de voedingsacademie…? Aangenaam: Marieke en Brenda 🙂 Wij zijn fan van gezond eten, niet eten (intermittent fasting), natuur, survivalrun, goede koffie, plannen smeden, kou, hitte, vroeg opstaan, zelfgenezend vermogen en op blote voeten lopen! Wil jij hier meer over weten? Je vindt meer informatie op onze website en social media kanalen!

Rate this recipe!
5/5

Geef een reactie

Laat een reactie achter!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Blijf up-to-date!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Youtube

Facebook

Sluit Menu
×
×

Winkelmand