• Lifestyle
  • Inspiratie

Geld besparen? 10 tips om budget friendly boodschappen te doen

Het is altijd fijn om geld over te houden, maar hoe doe je dat als de boodschappen alsmaar duurder worden? Boodschappen doen, koken en eten moeten we allemaal. Maar hoe kun je dat budget friendly doen? Ik help je graag een handje mee, want plantaardig eten hoeft helemaal niet duur te zijn. In deze blog geef ik je 10 tips om budget friendly boodschappen te doen. Want geld overhouden voor leuke dingen willen we allemaal, toch? Hieronder lees je mijn tips!

Budget friendly boodschappen doen is een uitdaging met de stijgende prijzen. Je wil voedzaam koken, doordeweeks niet te lang in de keuken staan en niet de hoofdprijs betalen voor al je ingrediënten. Hoe krijg je dat voor elkaar? Geen zorgen. Ik help je een handje op weg! In deze blog geef ik je 10 tips hoe je budget friendly boodschappen doet voor voedzame maaltijden. 

10 tips om budget friendly boodschappen te doen

1. Maak een plan

Plan je maaltijden voor een week of een paar dagen vooruit. Wie eten er wanneer mee? Wanneer eet je thuis? Heb je tussendoortjes nodig? Eten kinderen mee? Probeer de planning zo volledig mogelijk te maken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

2. Zorg voor een basis aan producten in huis.

Zorg dat je altijd de basis in huis hebt. Dat betekent: groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, pitten of zaden en (alternatieven voor houdbaar) zuivel. Als je deze basis in huis hebt kun je verschillende maaltijden maken door de ingrediënten te combineren. Check dus voordat je boodschappen gaat doen wat je allemaal nog in huis hebt en vul je lijstje aan met basisingrediënten die op zijn. 

3. Plan een moment in om weekboodschappen te doen.

Doe je weekboodschappen wanneer je tijd hebt om je maaltijden voor te bereiden, ofwel mealpreppen. Benieuwd wat mealpreppen precies inhoudt? Dat lees je in deze blog. Lukt het niet om je weekboodschappen op één dag te doen? Plan dan maximaal 2 tot 3 momenten in waarop je boodschappen doet om impulsaankopen te voorkomen.

4. Houd bonussen in de gaten.

Houd in de gaten welke producten er in de aanbieding zijn. Bekijk de aanbiedingen per winkel of kijk op www.reclamefolders.nl

5. Koop seizoensgericht en lokaal

Seizoensgebonden producten zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook extra lekker! Ook op de lokale markt vind je seizoensgerichte producten, zoals groenten en fruit van het seizoen. Extra voordelig!

6. Ga niet met een hongergevoel naar de supermarkt.

Een klassieker. Wanneer je met honger naar de supermarkt gaat heb je de neiging om impulsieve aankopen te doen. Zorg ervoor dat je verzadigd bent voordat je boodschappen gaat doen, zodat je bewuste keuzes maakt. 

7. Producten in pot, blik of uit de diepvries.

Ik ben het meeste fan van verse producten, maar we zijn allemaal mensen. Soms hebben we geen tijd om verse producten te kopen, dus is een voorraad aan lang houdbare producten ideaal. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde peulvruchten of peulvruchten uit blik, granen, groenten uit de vriezer, pitten en zaden. Houd daarnaast je koelkast en voorraadkast opgeruimd. Zo weet je in één oogopslag wat je nog in huis hebt. 

8. Mealpreppen

Bereid je maaltijden alvast voor. Plan een moment in dat je de weekboodschappen doet en vervolgens je maaltijden voorbereidt. Op die manier wordt het makkelijker voedzame keuzes te maken wanneer je weinig tijd hebt doordeweeks. Je hebt het (halve) werk immers al gedaan! Door te mealpreppen zorg je bovendien dat je alles wat je koopt ook gebruikt, zo voorkom je verspilling. 

9. Prep je ingrediënten los.

Je hoeft niet per se je maaltijd volledig voor te bereiden. Door je ingrediënten los te preppen zijn ze over het algemeen langer houdbaar. Een maaltijd is ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast, maar losse ingrediënten tot wel 3 weken! Natuurlijk is de houdbaarheid afhankelijk van wat het is, maar over het algemeen kun je de ingrediënten beter los preppen en bewaren. En nog een pluspunt: je kunt blijven variëren met alle ingrediënten die je hebt voorbereid. 

10. Bewaar je bereide producten op de juiste manier.

Zorg ervoor dat je jouw bereide producten op de juiste manier bewaart. Over het algemeen betekent dat afgekoeld en in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast. Maak ook zeker gebruik van je vriezer, daar blijven maaltijden of ingrediënten tot wel drie maanden goed!

Budget friendly recepten

Wil je weten welke gerechten nog meer budget friendly zijn? Of vind je het lastig plantaardig en budget friendly te koken? In mijn nieuwste kookboek Every Day Vegan Budget Friendly krijg je recepten voorgeschoteld voor maximaal 3,50 per persoon! Je vindt zelfs een hoofdgerecht voor slechts 1,45 euro per persoon. Zo wordt boodschappen doen en koken goedkoop én leuk! Je vindt mijn boek Every Day Vegan Budget Friendly hier.