• Lifestyle
  • Voeding

Tijd en geld besparen? Ik geef je... 6 makkelijke tips om je avondeten te mealpreppen

Het ontgaat niemand dat het leven steeds drukker wordt. En een drukker leven betekent minder tijd om te koken. Maar juist wanneer je het druk hebt, moet je goed voor jezelf zorgen. Voedzaam eten speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol! Heb je het gevoel dat je niet zo voedzaam en gevarieerd eet als je zou willen, omdat je te weinig tijd hebt in de avond? Een goede manier om te zorgen dat je jouw benodigde vitaminen binnenkrijgt én tijd overhoudt is het voorbereiden van je maaltijd. Dit wordt “mealpreppen” genoemd. Door je maaltijden van tevoren te “preppen” wordt het makkelijker voor een voedzame maaltijd te kiezen. Je stopt er wat tijd en energie in, maar uiteindelijk houd je meer tijd over in de avonden. Klinkt ideaal, toch? In deze blog geef ik je 6 makkelijke tips om je avondeten te mealpreppen en 3 recepten om je een handje op weg te helpen!

Wat is mealpreppen?

Mealpreppen betekent het voorbereiden van je maaltijd. Je kiest een moment in de week uit waarop je de maaltijden of ingrediënten van de komende dagen gaat voorbereiden. Je kunt je gehele maaltijd voorbereiden en in de koelkast bewaren of invriezen, zodat je het op een later moment makkelijk kunt opwarmen en opeten. Scheelt een hoop tijd wanneer je de rest van de dag een druk schema hebt.

Losse ingrediënten preppen

Naast je volledige maaltijd voorbereiden, kun je natuurlijk ook losse ingrediënten “preppen” voor de komende dagen. Denk bijvoorbeeld aan alvast je groenten koken of grillen of kook bijvoorbeeld alvast je rijst. Bovendien blijven los bereide ingrediënten langer goed dan een maaltijd met verschillende ingrediënten. Zo kun je nog verder vooruit plannen! Je kunt er zelfs voor kiezen alle ingrediënten los te preppen, zodat je op de dag zelf nog een lekkere combinatie kan maken. De mogelijkheden met mealpreppen zijn oneindig! Wil je liever vers koken in de avonden? Snijd dan alvast je groenten voor en week eventuele ingrediënten alvast in water. Zo kun je in de avond gelijk aan de slag. 

Wat zijn de voordelen van mealpreppen?

Het voorbereiden van (een deel van) je maaltijd, ofwel mealpreppen, kent veel voordelen. Omdat je van tevoren plant wat je gaat eten, scheelt het veel tijd en stress. Je bundelt namelijk het doen van je boodschappen en het koken. Je hoeft dus niet steeds op en neer naar de supermarkt en je hebt geen stress wat je vandaag weer moet koken. Door van tevoren te mealpreppen kun je bewust voedzame keuzes maken en wordt het dus ook makkelijker om volwaardig te eten. Bovendien scheelt het ook geld, omdat je gefocust je boodschappen doet en ingrediënten kan combineren. Ben je al overtuigd? 

Voor mealpreppen geldt: een goed begin is het halve werk. Maar waar begin je dan precies? Hieronder geef ik je 6 makkelijke tips, zodat jij een mealprepkoning(in) wordt!

1. Zoek van tevoren recepten op

Maak een planning voor de aankomende dagen. Het werkt het beste als je één of twee vaste dag(en) in de week mealprept. Zo krijg je namelijk een vaste routine en kost het je steeds minder moeite. Zoek recepten of ingrediënten uit die je wat langer kan bewaren of makkelijk kunt invriezen. 

2. Prep per ingrediënt

Je kunt natuurlijk ook jouw favoriete ingrediënten combineren met recepten. Eet je bijvoorbeeld graag pompoen? Prep dan van tevoren de pompoen door deze alvast te roosteren in de oven. Maak er bijvoorbeeld de ene dag een curry en de andere dag een pastasaus mee. Je kunt op mijn website recepten zoeken op specifieke ingrediënten

3. Bouw je maaltijd op

Zorg ervoor dat je een eiwitbron (peulvruchten, tofu, tempé), koolhydraatbron (rijst, pasta, bulgur, couscous), groenten en eventueel sausjes hebt voor je maaltijd. Zo kun je namelijk met verschillende ingrediënten meerdere maaltijden combineren.

4. Tijd voor boodschappen

Als je weet welke recepten of ingrediënten je gaat maken, is het tijd om een boodschappenlijstje op te schrijven voor de benodigde ingrediënten. Zo hoef je maar één keer naar de (super)markt.

5. Tijd om te preppen

Heb je alle benodigde ingrediënten? Dan is het tijd om te koken! Plan genoeg tijd in om alles voor te bereiden. Deze bereidingstijd is langer dan normaal, maar omdat je voor meerdere dagen kookt scheelt het uiteindelijk veel tijd. Denk aan groenten roosteren, pasta of rijst koken, sausjes voorbereiden, ingrediënten weken of vast verse ingrediënten voorsnijden. 

6. Maaltijden en ingrediënten bewaren

Doe vervolgens je maaltijden in goed afsluitbare bakjes. In de koelkast blijft je maaltijd ongeveer 3 tot 5 dagen goed, in de vriezer ongeveer 3 maanden. Plak eventueel een sticker met de datum op het bakje. Heb je losse ingrediënten voorbereid? Die blijven zelfs 2 tot 3 weken goed afhankelijk van het product. Wanneer je je maaltijd langer vers wil houden is het dus beter de ingrediënten zo veel mogelijk los te bereiden en te bewaren. Ik gebruik daarvoor het liefs deze glazen bakjes.

Wat zijn handige recepten om te mealpreppen?

Maaltijden die makkelijk voor te bereiden zijn, zijn bijvoorbeeld curry’s, pasta’s, soepen of stoofpotjes. Een heerlijk zachte, romige soep boordevol groenten is bijvoorbeeld deze pompoensoep. Wil je graag meer eiwitten eten? Dan is deze romige en eiwitrijke pasta met geroosterde groenten perfect om te mealpreppen voor jou. Meer fan van curry’s? Dan wacht deze heerlijke gele curry met linzen, appel en gember op jou.

Binnenkort lees je meer over het preppen van zoete recepten en ontbijtjes. Stay tuned!