Welke alternatieven voor vlees, vis, zuivel en eieren zijn er?

Gelukkig een hele boel! De laatste jaren zijn er ontzettend veel opties bijgekomen die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Hieronder zet ik er een paar op een rijtje.

Vlees/vis: Ik gebruik zelf voornamelijk peulvruchten, tofu en tempé als vervanger voor vlees, maar tegenwoordig vind je ook enorm veel andere vervangers die erg in de buurt komen van vlees. Denk aan: kipstukjes, gehakt, worstjes, burgers en zelfs snacks. Voor vis zijn er nog wat minder opties te verkrijgen, maar vegan tonijn en zalm vind je er al wel. Zelf vind ik het erg lekker om gerechten te maken met zeewier. Zo heb je toch de zoute ‘zeesmaak’.

Eieren: Eieren kun je op verschillende manieren vervangen. In baksels kun je het bijvoorbeeld vaak vervangen als bind- of rijsmiddel. Hiervoor gebruik ik het liefst banaan, lijnzaad ‘eieren’, chiazaad ‘eieren’, notenpasta’s of een mix van baking soda met appelazijn. Wil je bijvoorbeeld scrambled eggs maken? Of een quiche? Dan kun je tofu gebruiken als vervanger. Meer hierover lees je in deze blog.

Zuivel: Voor het vervangen van zuivel zijn er tegenwoordig ook enorm veel opties te verkrijgen. Melk is misschien wel het makkelijkste. Denk aan: haver-, soja-, cashew-, rijst-, kokos- of amandelmelk. Deze varianten vind je vrijwel ook allemaal voor yoghurt. Ten slotte heb je ook steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas. Kijk vooral in de supermarkt schappen of jouw favoriet ertussen ligt!