• Voeding

Alles over plantaardige melk... De voor- en nadelen van verschillende soorten plantaardige melk

Plantaardige melk maakt een opmars! Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een plantaardig alternatief voor koemelk. Inmiddels is plantaardige melk ook makkelijk te verkrijgen in bijna alle supermarkten. Maar welke plantaardige melk kun je het beste in huis halen? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke melksoort gebruik je voor welk recept? In deze blog vertel ik je meer over de verschillende soorten plantaardige melk en welke soort je het beste kunt gebruiken. 

Ik val maar gelijk met de deur in huis: de ‘beste’ plantaardige melk, die bestaat niet. Elke plantaardige melksoort heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Het ligt maar net aan wat jij belangrijk vindt, waar je de melk voor wilt gebruiken en hoe de rest van jouw eetpatroon eruit ziet. Officieel mogen plantaardige melksoorten geen “melk” heten. In de supermarkt heet het dus vaak “drink”, zoals “sojadrink”. In deze blog noemen we het voor het gemak wel plantaardige melk. Hieronder staan alle plantaardige melksoorten op een rijtje en de voor- en nadelen ervan. 

Sojamelk

Wat zijn de voordelen?
Sojamelk is een van de bekendste plantaardige melksoorten en komt qua voedingsstoffen het dichtst in de buurt van koemelk. Het is een romige, eiwitrijke melk op basis van sojabonen, waar vaak calcium en b12 aan is toegevoegd. Sojamelk is milieuvriendelijker dan koemelk. Er moeten uiteraard sojabonen worden geoogst en verwerkt, maar de productie van sojabonen is in verhouding veel minder voor sojamelk dan voor koemelk. Bovendien komen de sojabonen voor sojamelk vaak uit Europa, wat het milieuvriendelijker maakt. 

Wat zijn de nadelen?
Soja kan gevoelig liggen, bijvoorbeeld voor je darmen. Verder wordt er vaak suiker toegevoegd aan sojamelk, wat het natuurlijk minder voedzaam maakt. Het is gelukkig ook een optie om suikervrije sojamelk te kiezen. 

Welke merken zijn er?
Inmiddels bestaan er veel merken die plantaardige melk aanbieden. Bijvoorbeeld de huismerken van de Jumbo en Albert Heijn, maar ook Alpro is een bekende speler. Daarnaast heb je ook Provamel, Milsa (Aldi), Koro en Lima die sojamelk leveren. Op het internet zijn nog meer verschillende merken te vinden.

Amandelmelk

Wat zijn de voordelen?
Amandelmelk wordt gemaakt van amandelen en water. Het bevat weinig vet, calorieën en suiker (wanneer je de ongezoete variant kiest). Amandelmelk is daarom heel veelzijdig. Je kunt er heerlijke zoete gerechten mee maken zoals deze plantaardige pannenkoekjes, of juist hartig zoals deze plantaardige pasta Alfredo

Wat zijn de nadelen?
Amandelmelk is niet heel romig, bevat weinig eiwitten en is niet geschikt voor mensen met een notenallergie. Daarnaast is er veel water nodig voor de amandelboom. Maar omdat amandelmelk maar weinig amandelen bevat, valt het waterverbruik mee. 

Welke merken zijn er?
Amandelmelk bestaat als huismerk bij de Jumbo en Albert Heijn. Ook heeft Alpro (on)gezoete amandelmelk en kun je het merk Milsa vinden bij de Aldi. Bij de Ekoplaza vind je onder andere de merken Provamel en Rude Health en online zijn er nog veel meer merken te vinden. 

Kokosmelk

Wat zijn de voordelen?
Kokosmelk is verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo heb je gecondenseerde kokosmelk, die je uiteraard kan gebruiken ter vervanging van gecondenseerde koemelk. Ook heb je kokosmelk uit blik, die geschikt is om bijvoorbeeld je curry romig te maken. Maar ook bestaat er kokosdrink, wat meer lijkt op koemelk. Het is romig, vettig en heerlijk in bijvoorbeeld een cappuccino.  

Wat zijn de nadelen?
Kokosdrink en -melk bevat veel vet en smaken echt naar kokos. Als je dus niet houdt van de smaak van kokos kan dit te overheersend zijn.  

Welke merken zijn er?
De meeste huismerken hebben ook kokosmelk. Dr. Martins is ongezoet en verkrijgbaar bij de EkoPlaza. Provamel heeft een barista versie en ook een versie met amandel en kokos. Van alles wat dus!

Havermelk

Wat zijn de voordelen?
Havermelk is niet vettig en heeft een milde, zoete smaak. Het bevat, vergeleken met de andere melksoorten, relatief veel vezels en eiwitten. Met havermelk kun je veel kanten op. Maak er bijvoorbeeld deze plantaardige lava cake mee!

Wat zijn de nadelen?
Ondanks haver van nature geen gluten bevat, wordt het vaak verbouwd in de buurt van glutenhoudende granen. Havermelk is daarom meestal niet glutenvrij. Daarnaast zit er vaak veel suiker in havermelk, kies daarom voor de ongezoete variant. 

Welke merken zijn er?
Havermelk wordt steeds populairder en kent dus ook veel merken die (on)gezoete havermelk aanbieden. Wederom huismerken van supermarktketen Jumbo en Albert Heijn. Daarnaast biedt Alpro een gewone havermelk en een havermelk die volgens hen erg overeenkomt met koemelk. Dit is de Alpro Not MLK variant in het koelvak. Verder is Oatly een grote speler. Oatly wordt vaak gebruikt in de horeca voor cappuccino’s. Ook Sproud (bestaat deels uit erwt) wordt steeds bekender en is bovendien glutenvrij. Bij de Ekoplaza vind je nog de merken zoals Lima, Provamel en Isola. 

Erwtenmelk

Wat zijn de voordelen?
Erwtenmelk bevat in vergelijking met andere plantaardige alternatieven veel eiwit en weinig vetten. Ook wordt er vaak calcium, vitamine D en B12 aan toegevoegd. En opschuimen? Dat kan erwtenmelk als de beste. 

Wat zijn de nadelen?
Erwtenmelk heeft een neutrale smaak, wat juist voordelig kan zijn. Door sommigen wordt het echter niet gewaardeerd. 

Welke merken zijn er?
Erwtenmelk maakt een opmars en is inmiddels ook als huismerk te verkrijgen bij de Jumbo en Albert Heijn. Zoals eerder benoemd wordt Sproud steeds bekender en is het perfect voor je cappuccino. Ook heeft Dream & Joya een erwtenmelk en verkoopt het merk Wunda verschillende varianten van erwtenmelk. 

Rijstmelk

Wat zijn de voordelen?
Als je veel last hebt van allergieën en intoleranties is rijstmelk je beste vriend. Rijstmelk bevat namelijk geen gluten, soja of noten. Het bevat weinig vet en eiwitten en wordt vaak gebruikt in zoete baksels.  

Wat zijn de nadelen?
Rijstmelk is niet lekker om zo te drinken. Het is dus geen succes in bijvoorbeeld je koffie.  

Welke merken zijn er?
Huismerken van de supermarkten hebben vaak rijstmelk in het schap. Maar ook Provamel, Isola, Lima, Rude Health, Dream & Joya bieden rijstmelk aan.

 

Hazelnoot-, cashew- en macadamiamelk

Wat zijn de voordelen?
Wat minder populaire melksoorten zijn de hazelnoot-, cashew- en macadamiamelk. Over het algemeen zijn deze melksoorten romig en bevatten ze redelijk wat vezels. 

Wat zijn de nadelen?
Deze melksoorten bevatten minder eiwitten en meer calorieën dan andere plantaardige melk. Verder zijn ze uiteraard niet geschikt als je een notenallergie hebt. 

Welke merken zijn er?
Het huismerk van Albert Heijn en Alpro hebben beiden hazelnoot- en cashewmelk. Daarnaast vind je bij de Ekoplaza Rude Health hazelnoot- en cashewmelk en van Isola hazelnootmelk. Provamel biedt daarnaast macadamia- en cashewmelk aan en ook Zonnatura heeft een hazelnootmelk. Online zijn nog een aantal merken te bestellen. 

Zo, dat waren in het kort de bekendste plantaardige alternatieven op koemelk. Mijn voorkeur gaat in ieder geval altijd naar biologische plantaardige melk. Welke plantaardige melk is jouw favoriet? Wij zijn benieuwd!