• Voeding
  • Inspiratie

Oeps... te veel peulvruchten gegeten: Wat kun je doen tegen een opgeblazen gevoel door peulvruchten?

Oef, je voelt je buik opblazen. Je buik is hard, rommelig en het lijkt wel of er een grote luchtbel verstopt zit. Super vervelend! Dit is een welbekende klacht na het eten van peulvruchten. Daarom is het extra belangrijk om het gebruik van peulvruchten op te bouwen. Maar heb je eenmaal last van een opgeblazen gevoel of winderigheid na het eten van peulvruchten? Dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Maar wat kun je doen tegen een opgeblazen gevoel door peulvruchten? Ik geef je in deze blog 5 tips om je klachten te verminderen én 4 tips om de volgende keer de klachten te voorkomen!

Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken. Gelukkig is dit heel eenvoudig op te lossen door het gebruik van peulvruchten langzaam op te bouwen. Maar goed, daar heb je natuurlijk niets aan als je eenmaal een opgeblazen buik hebt! Wat kun je daaraan doen? Ik geef je 5 tips om je buik te kalmeren na het eten van (teveel) peulvruchten.

Wat kun je doen wanneer je een opgeblazen gevoel hebt?

Bewegen

Ga een rondje lopen of ruim bijvoorbeeld de vaatwasser in of uit. Door te bewegen help je jouw darmen op gang te komen. Stilzitten voelt soms prettiger, maar daardoor kan het gas of de kramp juist vast blijven zitten in je buik. Een (rustig) rondje lopen na het eten is dus altijd een goed idee! 

Warme kruik

Warmte helpt om je spieren te ontspannen. Dus ook je darmen! Gebruik een warme kruik om je darmen een handje te helpen om tot rust te komen.

Drink voldoende water

Drink genoeg water om je darmen een zetje in de goede richting te geven en om uitdroging te voorkomen. Drink echter niet te veel water tijdens of net na de maaltijd: water drukt namelijk juist op je zojuist gegeten maaltijd. Vermijd overigens alcohol en koolzuurhoudende drankjes, die verergeren je buikklachten.

Doe geen strakke kleding aan

Doe iets aan wat lekker zit en vermijd (te) strakke broeken of rokken. Deze drukken op je buik en maken de klachten erger. Goed excuus om alvast je pyjamabroek aan te trekken!

Drink verse gember- en/of muntthee

Munt en gember helpen om de krampen in je buik te verminderen en ondersteunen de spijsvertering. Zet bijvoorbeeld thee met verse gember en munt. Lekker én geruststellend voor je buik :).

Buikklachten zijn natuurlijk hartstikke vervelend en houden soms lang aan. Voorkomen is dus beter dan genezen! Daarom geef ik je nog 4 tips om in het vervolg buikklachten te voorkomen na het eten van peulvruchten.  

Wat kun je doen om het opgeblazen gevoel te voorkomen?

Spoel je peulvruchten af

Peulvruchten uit blik of pot zijn meestal iets beter verteerbaar dan gedroogde peulvruchten. Spoel ze af met water om ze nog beter verteerbaar te maken voor je darmen.

Opbouwen

Te veel peulvruchten in één keer eten: daar raken je darmen van in de war. Zoveel vezels zijn ze namelijk niet gewend! Bouw daarom je gebruik van peulvruchten op. Begin met één eetlepel en voeg daar steeds een eetlepel aan toe. Begin eerst met linzen en erwten: deze peulvruchten zijn namelijk het makkelijkst verteerbaar. Laat je darmen langzaam wennen en binnen de kortste keren geniet jij van alle peulvruchten zonder buikpijn! 

Vermijd peulvruchten met te veel groenten

Groenten zitten, net zoals peulvruchten, vol met vezels. Wanneer je peulvruchten combineert met veel groenten, krijgt je buik te maken met een vezelexplosie! Beperk dus de hoeveelheid groenten in combinatie met peulvruchten en bouw het wederom langzaam op.

Gebruik bonenkruid

Gebruik bonenkruid bij het bereiden van je gerecht met peulvruchten. Het is niet officieel ‘bewezen’, maar in de praktijk zorgt dit kruid vaak voor een betere vertering van peulvruchten. Zeker het proberen waard!

Of je peulvruchten lekker vindt of niet: veel mensen weten niet goed wat je met peulvruchten kan. Welke recepten? Welke kruiden? Hoe bereid je überhaupt peulvruchten en welke soorten zijn er allemaal? In mijn andere blog geef ik je 10 tips om meer peulvruchten te eten. You can do it!