• Voeding

Plantaardige eiwitten en veel vezels... 10 tips om meer peulvruchten te eten

Peulvruchten for president! Als je me al even volgt weet je dat ik een echte peulvruchtenfan ben. Waarom? Peulvruchten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vezels en vitaminen. Bovendien zijn ze laag in vetten en ook nog eens goedkoop! Maar hoe bereid je peulvruchten? Dat vinden veel mensen lastig. Jammer, want je kunt er juist zoveel kanten mee op! Vind je het lastig om meer peulvruchten te eten of weet je simpelweg niet wat je ermee moet? Ik help jou! In deze blog geef ik 10 tips om meer peulvruchten te eten plus heerlijke recepten om gelijk te starten. 

Peulvruchten zijn, zoals de naam al verklapt, de vrucht van een peul. De bekendere peulvruchten zijn kikkererwten, linzen, doperwten en bonen. Met peulvruchten kun je alle kanten op. Voeg het toe als extra bite in je gerecht, maak er een plantaardige vleesvervanger van of bak zelfs een cake met peulvruchten! Peulvruchten zijn ontzettend veelzijdig, duurzaam en ook goed voor de portemonnee. Ideaal dus om in je voorraadkast te hebben! Je koopt peulvruchten gedroogd, in pot, blik of stazak. De gedroogde peulvruchten week je eerst in water en kook je vervolgens. Peulvruchten uit pot, blik of stazak zijn meteen te gebruiken. 

Allemaal leuk en aardig deze informatie over peulvruchten, maar hoe eet je dan meer peulvruchten en hoe maak je ze lekker? Ik neem je mee in mijn 10 tips om meer peulvruchten te eten. Laten we beginnen!

10 tips om meer peulvruchten te eten

1. Bouw het gebruik van peulvruchten op

Het eten van peulvruchten wordt vaak geassocieerd met buikpijn of winderigheid. En dat kan wel kloppen, want peulvruchten bevatten veel vezels waar onze buik aan moet wennen. Gelukkig kan het geen kwaad, maar het is belangrijk dat je het gebruik van peulvruchten opbouwt. Begin met bijvoorbeeld één eetlepel peulvruchten en bouw dit langzaam op. Zo train je jouw darmen en kun je gaan genieten van peulvruchten zonder buikpijn!

2. Haal gedroogde peulvruchten in huis, maar ook uit blik of pot

Gedroogde peulvruchten zijn meestal ietsje duurzamer dan peulvruchten uit blik of pot. Peulvruchten uit blik of pot zijn echter meteen te gebruiken en zijn goed voorgekookt. Daardoor heb je over het algemeen minder snel last van buikpijn. Spoel daarnaast je peulvruchten goed af, dit zorgt ook voor een betere verteerbaarheid!

3. Begin met linzen en erwten en start daarna pas met bonen

 Linzen en erwten zijn namelijk beter te verteren dan bonen. Laat je lichaam eerst wennen aan deze twee, en start daarna met bonen. Begin bijvoorbeeld met deze orzo salade met linzen of deze risotto met erwten en plantaardige feta

4. Pureer peulvruchten voor in soepen, sauzen of burgers

No worries, je hoeft peulvruchten niet droog of los te eten. Verwerk ze in soepen, sauzen of maak burgers van bijvoorbeeld linzen of kikkererwten. Mix het met wat lekkere kruiden en andere ingrediënten en je hebt een heerlijke, voedzame maaltijd. Wat dacht je van deze winterse soep met linzen?

5. Maak een voorraad burgers/falafel en vries het in

Plan een moment in om een voorraad burgers, falafel of andere vleesvervangers van peulvruchten te maken. Vries ze vervolgens in zodat je altijd een voorraad in huis hebt. Geen excuus meer om geen peulvruchten te eten! Wil je een keer wat anders proberen? Maak deze kurkuma bonenballetjes met maar 15 minuten bereidingstijd!

6. Eet niet te veel peulvruchten in combinatie met groenten

Kijk uit voor (te) veel groenten en peulvruchten. Deze combinatie is echt een vezelbommetje! En begrijp me niet verkeerd: vezels zijn ontzettend belangrijk en goed voor je darmen, maar te veel vezels in één keer kan zorgen voor buikkrampen, diarree of winderigheid.

7. Verwerk peulvruchten in zoete baksels

Hmm, er gaat niks boven een heerlijk, vers afgebakken cake. Ik ruik hem nu al! En wat nou als ik je vertel dat je peulvruchten kunt verwerken in zo’n heerlijke cake? Het kan echt, en je proeft er niks van. Probeer deze blondies met kikkererwten maar eens. Probeer daar maar eens vanaf te blijven!

8. Maak vaker dips/dressings en voeg deze toe aan je salade

Wist je dat het ook easy peasy is om peulvruchten te verwerken in dips? Deze hummus met aubergine is daar het ultieme bewijs van! Lekker bij de borrel of als dressing van een salade.

9. Rooster peulvruchten en maak hartige of zoete ‘borrelnoot’ van

Peulvruchten lenen zich perfect om te roosteren. Besprenkel de peulvruchten met olijfolie en wat kruiden en rooster ze in de oven of in de airfryer. Je kunt kiezen voor hartige kruiden, of voor zoete kruiden zoals kaneel en agavesiroop. Kikkererwten worden super knapperig. Lekker als ‘borrelnoot’ of bijvoorbeeld als crouton in een salade. Wat dacht je van knapperige kikkererwten bij deze parelcouscous salade? Hmmm.

10. Vind jouw manier om peulvruchten lekker te maken

Smaken verschillen en dat geldt ook voor kikkererwten. Probeer verschillende soorten uit en proef welke jij het lekkerst vindt. Verwerk ze in sauzen, burgers, salades of rooster ze in de oven. Kijk wat bij jou past en waar jij blij van wordt!

Dit waren mijn 10 tips om meer peulvruchten te eten. Vind je het toch lastig peulvruchten te eten? Of heb je nog steeds last van buikkrampen? Begin dan met afgeleide producten van peulvruchten. Denk hierbij aan erwtenpasta, linzenpasta of bijvoorbeeld ewtenmelk. Deze producten zijn over het algemeen gewoon verkrijgbaar bij jouw supermarkt zoals Albert Heijn of Ekoplaza.