• Lifestyle
  • Inspiratie

Van toen naar nu... 8 positieve veranderingen door plantaardig te eten

Tekorten in een plantaardig dieet? Dierlijke producten missen? Saaie maaltijden? Hell no! Plantaardig eten is juist een feestje en ik voel me fitter dan ooit. Tot op de dag van vandaag heb ik nooit spijt gehad om volledig plantaardig te gaan. Ik merk juist positieve veranderingen op sinds ik geen dierlijke producten meer eet! Ben je benieuwd welke dit zijn? Ik vertel jou mijn 8 positieve veranderingen door plantaardig te eten! Lees je met me mee?

Sinds 4 à 5 jaar eet ik volledig plantaardig en inmiddels weet ik goed hoe ik mijn lichaam het beste kan en wil voeden met de lekkerste, plantaardige én voedzame recepten. Ik koos voor een volledig plantaardig eetpatroon om duurzamer te eten en om niet meer bij te dragen aan dierenleed. Mijn vegan journey ging stapsgewijs, daar lees je meer over in Lenna’s vegan journey. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder. Welke positieve veranderingen merk ik met een plantaardig dieet (vergeleken met een niet-plantaardig dieet)? Ik heb in ieder geval geen moment spijt gehad van mijn plantaardige eetpatroon, en ik geef je 8 redenen waarom!

8 positieve veranderingen met een plantaardig eetpatroon

1. Ik werd VEEL creatiever in de keuken

Plantaardig eten betekent koken op een andere manier. De klassieke keuken is namelijk bijna altijd gebaseerd op vlees, vis, zuivel en eieren. Het zorgde ervoor dat ik creatief moest zijn in de keuken. Op welke manieren zijn groenten te bereiden? Welke kruiden passen bij welke smaken? In welke ingrediënten zitten bepaalde vitamines, mineralen of eiwitten? En hoe combineer ik die producten met elkaar tot een gebalanceerde maaltijd? Ik probeerde, experimenteerde en proefde van alles en nog wat. Ik ging koken uit mijn comfortzone, en daar kwamen de allerlekkerste recepten uit!

2. Mijn darmgezondheid ging flink omhoog

Wist je dat bijna niemand in Nederland de dagelijkse hoeveelheid vezels haalt? Vezels zijn ontzettend belangrijk voor gezonde darmen, want ze helpen onder andere met een soepele stoelgang. Vezels zitten haast in alle producten en ingrediënten, behalve in dierlijke producten. En je raadt het al: wanneer je geen dierlijke producten eet, ruil je die ingrediënten in voor vezelrijke alternatieven, zoals meer groenten, peulvruchten of bijvoorbeeld tofu. Hier zitten meer vezels in, waardoor je darmen een extra boost krijgen. Bovendien wordt de opname van vitaminen beter met een goede darmgezondheid. Ik heb nu bijvoorbeeld nooit meer last van een opgezette buik en altijd gezonde ontlasting.

Let wel op: het herstellen van je darmgezondheid kost tijd, raak dus zeker niet in paniek als je wél een keer een opgezette buik krijgt na het eten van een plantaardige maaltijd. 

3. Mijn huid werd super clean

Het maakte me soms gek: een onzuivere huid. Wat ik ook probeerde, mijn huid bleef onrustig. Totdat ik volledig plantaardig ging eten! Sowieso stopte ik al eerder met het consumeren van zuivel; ik kreeg daar veel buik- en huidklachten van. Maar toen ik volledig plantaardig én voedzaam ging eten verdwenen mijn huidklachten als sneeuw voor de zon. Nu heb ik nooit meer last van een onzuivere huid!

4. Ik eet gevarieerder dan ooit

Doordat ik creatiever werd in de keuken, ging ik ook meer experimenteren met (voor mij) onbekende ingrediënten en producten. Naar mijn mening kun je alles leren eten, het is een kwestie van uitproberen! Inmiddels eet ik verschillende soorten groenten, koolhydraatbronnen, eiwitten zoals tofu, tempé en peulvruchten en maak ik mijn maaltijden altijd af met noten, pitten, zaden of een heerlijke dressing. De ene keer gebruik ik kikkererwten in een curry en de andere keer stop ik ze in zoete baksels, wie had dat ooit gedacht? 😉

5. Ik ging op een andere manier naar voeding kijken

Bam, I said it. Een persoonlijk verhaal, maar een verhaal dat ik graag met je deel. Plantaardig eten heeft me (mede) geholpen om van mijn eetstoornis af te komen. Het veranderde namelijk mijn kijk op voeding. Ik was niet meer bezig met calorieën tellen, maar met de vraag: hoe voed ik mijn lichaam? Wat heeft mijn lichaam nodig? En hoe zorg ik goed voor haar? Calorieën tellen is daarvoor écht niet nodig. Luister naar je lichaam en voedt haar met pure ingrediënten. En een keer genieten van een niet-zo-gezonde maaltijd of product? Dat kan gewoon! Als de basis maar goed zit.

6. Mijn boodschappen werden stukken goedkoper

Plantaardig eten duur? Dacht het niet! Met een goed stuk vlees of vis ben je zo een hoop euro’s kwijt. Peulvruchten daarentegen? Of tofu/tempé? Goedkoop én bevatten ook genoeg eiwitten. Ben je benieuwd hoe je budget friendly boodschappen doet? Ik geef je 10 tips in deze blog. En wist je dat ik zelfs een heel boek gewijd heb aan budget friendly boodschappen doen én koken? Laat je inspireren door mijn tweede boek Every Day Vegan Budget Friendly!

7. Ik krijg een mentale boost

Wellicht minder meetbaar dan de rest, maar ik voel me veel lekkerder in mijn vel sinds ik plantaardig eet. Ik weet dat ik niet bijdraag aan dierenleed en het extra vervuilen van onze aarde. Vaak denken mensen dat je individueel niks kan bijdragen aan de klimaatcrisis, maar met een plantaardig eetpatroon helpen alle kleine beetjes plus bespaar je uiteindelijk levens van ongelukkige dieren. Voor mij een dikke win-win!

8. Ik omcirkelde mezelf met gelijkgestemde mensen

Ik ontmoette ontzettend veel leuke, lieve en inspirerende mensen in mijn werk en ook privé. Het voelt zo goed om je te omringen met mensen die hetzelfde denken als jij en hetzelfde doel voor ogen hebben. Laat je dus vooral inspireren door de mensen om je heen en omcirkel je met gelijkgestemden! Het maakt mij sinds het begin extra dankbaar voor alle mooie connecties die ik tot nu toe heb gemaakt. 

Dit zijn voor mij de 8 belangrijkste, positieve veranderingen sinds ik plantaardig eet. Welke positieve veranderingen merk jij? Laten we elkaar inspireren!