• Inspiratie

Welke stappen heb ik gezet naar volledig plantaardig eten? Lenna's vegan journey

Volledig plantaardig eten: het lijkt aan het begin enorm ingewikkeld. Maar met de juiste tools, tips en recepten kan het echt simpel zijn! De weg naar volledig plantaardig eten gaat echter niet altijd vlekkeloos. Geloof me, ook bij mij niet. Ik neem je graag mee in mijn vegan journey: want welke stappen heb ik gezet om nu volledig plantaardig te eten? Mijn doel is niet om jou te vertellen wat je anders moet doen of eten, maar graag inspireer ik je met mijn verhaal! Daarom vertel ik jou alles over Lenna’s vegan journey: de weg naar plantaardig eten. En last but not least geef ik je aan het einde mijn tips voor jouw eigen reis naar plantaardig eten! 

Waarom begon ik met plantaardig eten?

De keuze om (volledig) plantaardig te eten kan verschillende redenen hebben. Ikzelf heb niet één reden waarom ik volledig plantaardig ben gaan eten. Ik stopte al eerder met het consumeren van zuivel, omdat ik vaak last had van buik- en huidklachten. Maar de reden waarom ik ook stopte met vlees, vis en ei? Die is wat complexer. Eigenlijk heb ik drie redenen waarom ik volledig gestopt ben met dierlijke producten. 

De eerste reden om plantaardig te eten heeft te maken met duurzaamheid. Een plantaardig eetpatroon is namelijk veel duurzamer dan wanneer je (veel) dierlijke producten consumeert. Daarnaast vind ik het dierenwelzijn ontzettend belangrijk. Ik ben het absoluut niet eens met de manier waarop wij omgaan met dieren, met name in de bio-industrie. Daar wil ik niet aan bijdragen en dus mede daarom koop ik geen dierlijke producten meer. En de laatste reden heeft meer betrekking op mijzelf: de gezondheidsvoordelen van een plantaardig eetpatroon! We hebben in Nederland de keuze uit zoveel voedsel en ik zie plantaardig eten echt als een win-win-win. Zowel voor onze gezondheid, als de dieren én onze planeet!

Waar begon ik met plantaardig eten?

Voordat ik volledig plantaardig ging eten at ik weinig vlees en vis. Ik kocht sowieso al ruim 7 jaar geen zuivel meer. Omdat ik al weinig vlees en vis at, vond ik het niet moeilijk deze producten vervolgens te schrappen uit mijn eetpatroon. Ik was ongeveer 20 jaar toen ik besloot volledig te stoppen met vlees, vis en zuivel. 

Ik heb daarna nog wel een half jaar ei gegeten, omdat ik dit lastig te vervangen vond. Voornamelijk in mijn baksels. Maar ja, een zoetekauw zonder zoete baksels? Dat gaat natuurlijk niet. Toen ging ik experimenteren met bakken zonder ei, want het moet toch zonder kunnen? Het is even wikken en wegen, maar uiteindelijk heb ik nooit meer ei nodig gehad om de lekkerste cakes, taarten en andere baksels te maken. Het heeft vervolgens ongeveer een half jaar geduurd tot ik volledig plantaardig at en geen dierlijke producten meer gebruikte.

Hoe vervang ik vlees en vis?

In het begin probeerde ik steeds het vlees in recepten één op één te vervangen. Ik maakte daarom graag gebruik van vleesvervangers. Deze lieten me namelijk wennen aan de nieuwe structuur en zo kon ik gemakkelijk recepten die ik al kende vervangen door een plantaardige variant. Ik gebruikte met name plantaardige kip, gehakt, tempé of tofu. Nu ben ik minder fan van bewerkte vleesvervangers, maar af en toe een vleesvervanger kan in mijn ogen geen kwaad. Inmiddels gebruik ik dagelijks vooral peulvruchten als eiwitvervanger. Peulvruchten zitten namelijk boordevol eiwitten en vezels, en fungeren dus perfect als “vleesvervanger”! 

Let wel op dat je het gebruik van peulvruchten opbouwt. Als je in één keer veel peulvruchten eet, zonder dat je buik daaraan gewend is, kan je buik gaan protesteren. Je darmen moeten namelijk ineens veel vezels verwerken, en dat kan krampen veroorzaken. Bouw het dus rustig op! Ik geef je in mijn andere blog 10 tips om meer peulvruchten te eten. Ideaal als je meer plantaardig en voedzamer wil eten!

Restaurants en plantaardig eten: hoe pakte ik dat aan?

Ik merkte dat buiten de deur eten wat lastiger was. Vegetarische gerechten werden steeds bekender, maar volledig plantaardige maaltijden in restaurants was nog zeldzaam. Vooral in Den Bosch, waar ik woon. Gelukkig is dat inmiddels een stuk beter geworden en schotelen ze de lekkerste plantaardige maaltijden voor in verschillende restaurants. Inmiddels heb ik een paar parels ontdekt in Den Bosch, dus check mijn blog maar eens met 8x vegan hotspots in Den Bosch. Woon je boven de rivieren? Ook in Utrecht ken ik een aantal hotspots!

Inmiddels eet ik dus al een tijdje 100% plantaardig en probeer ik zo veel mogelijk voedzame en pure maaltijden te eten. Hopelijk heeft mijn verhaal jouw geïnspireerd om te starten met (meer) plantaardig eten. Wees in ieder geval altijd mild voor jezelf! Het hoeft niet meteen perfect. Ik geef je als laatste nog 4 concrete tips die je wellicht helpen bij jouw reis naar een plantaardig eetpatroon.

Mijn tips voor jouw vegan journey

Begin met 1 maaltijd per dag te veganizen

Kies ervoor om bijvoorbeeld elke dag een plantaardig ontbijt te eten. Ga voor havermout, smoothiebowl of een soja-, kokos- of haveryoghurt met granola en vers fruit. Heb je meer tijd in het weekend? Maak dan deze fluffy pannenkoekjes!

Kies (bijvoorbeeld) 3 keer per week voor plantaardig avondeten

Wees niet te streng voor jezelf, je hoeft niet meteen strikt plantaardig te eten. Begin eens met minimaal 3 keer per week plantaardig te koken. Wist je dat veel gerechten al plantaardig van zichzelf zijn? Bijvoorbeeld een groentecurry of een pasta met verse saus. Wie weet ken je zo al een aantal plantaardige recepten!

Begin samen met plantaardig eten

Leuker, gezellig en het werkt motiverend. Ga het plantaardige avontuur aan met je partner, vriend(in) of familielid. Samen ontdek je veel meer en het is bovendien veel leuker! 

Doe online veel inspiratie op voor plantaardige recepten

Maak gebruik van alle recepten en informatie die online te vinden is: er is oneindig veel te vinden! Ik zet bijna dagelijkse nieuwe recepten op mijn website. Kies een aantal recepten uit die je aanspreken en ga komende week meteen aan de slag!