• Voeding
  • Inspiratie

Weg met een rommelende buik: 10 favoriete producten voor gezonde darmen

Heb jij vaak last van een rommelige buik? Buikkrampen? Of een opgeblazen gevoel? Dikke kans dat je darmen het zwaar hebben. Je darmen zijn ontzettend belangrijk voor je stoelgang en je algehele gezondheid. En laten we het over één ding eens zijn: ongezonde darmen, een opgeblazen gevoel of een rommelende buik kan simpelweg heel vervelend zijn. Ben je benieuwd hoe je jouw darmen een handje kan helpen? Ik geef jou mijn 10 favoriete producten voor gezonde(re) darmen!

Wist je dat de darmen vaak omschreven worden als jouw “tweede brein”? Steeds meer onderzoeken laten namelijk zien hoe belangrijk je darmen zijn voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Des te belangrijker zijn gezonde darmen! Maar hoe zorg je dat je gezonde darmen krijgt of behoudt? Er spelen verschillende factoren mee, zoals: stress, beweging, voeding en aanleg. Je kunt je darmen echter een zetje in de goede richting geven door producten te eten of drinken, waar je darmen blij van worden. Vezels zijn onder andere super belangrijk voor gezonde darmen: door genoeg vezels te eten ontstaat er een soepele stoelgang en bovendien heb je langer een verzadigd gevoel. 

Neem wel de tijd om je darmen te herstellen of de gezondheid van je darmen te verbeteren: je darmen hebben even de tijd nodig om alles te verwerken en de darmflora te herstellen. Dit zijn in ieder geval mijn 10 favoriete producten voor (de weg naar) gezonde darmen, thank me later!

1. Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en andere zaden

Zaden zitten bomvol vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Je eet er natuurlijk geen kilo’s van, maar zaden verrijken je ontbijt, baksels of bijvoorbeeld salade. Je darmen zijn jou in ieder geval dankbaar voor een extra portie chia-, lijn- of hennepzaad!

2. Volkoren producten

Kies jij altijd voor volkoren? Als jouw darmen een stem hadden, zouden ze zonder enige twijfel altijd kiezen voor volkoren producten. Denk dan aan volkoren pasta, volkoren brood, volkoren crackers en volkoren wraps. En waarom dan? Volkorenproducten bevatten over het algemeen veel meer vezels dan niet-volkoren producten. En vezels… daar lusten je darmen wel pap van! 

3. Gefermenteerde producten, zoals tempé of kimchi

Wist je dat gefermenteerde producten een cadeautje zijn voor je darmen? Ze bevatten namelijk probiotica. Dit zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor de gezondheid van je darmen. Deze probiotica helpen je darmen namelijk om een gezonde darmflora te krijgen en/of te behouden. Gefermenteerde producten waar ik fan van ben zijn onder andere tempé en kimchi. En wat maak je ermee? Bijvoorbeeld deze vegan pasta Bolognese of deze Thaise tempé bowl

4. Zilvervliesrijst

Een super makkelijke switch: gebruik zilvervliesrijst in plaats van gewone, witte rijst. Zilvervliesrijst bevat nog de kiemen en vlies van de originele rijstkorrel. Hierdoor bevat het meer vezels dan witte rijst, en daar worden je darmen blij van! Zilvervliesrijst smaakt echter wat nootachtiger en heeft een stevigere bite dan gewone rijst. Er is echter niks mis met gewone, witte rijst: kies vooral de rijst die jij het lekkerst vindt! 

5. Peulvruchten

Wat mij betreft zijn peulvruchten onmisbaar in een plantaardig eetpatroon. Ze zitten bomvol vezels, plantaardige eiwitten en vitamines. Je darmen genieten mee wanneer je peulvruchten in je maaltijd verwerkt, want een extra portie vezels zorgt voor een betere stoelgang en darmgezondheid. Let wel op: als je nooit of niet vaak peulvruchten eet, bouw het dan langzaam op. Je darmen raken namelijk overdonderd wanneer je in één keer veel vezels eet. Lees meer over het eten van peulvruchten in mijn blog!

6. Fruit

Een welbekend gezond product: fruit! Ook je darmen worden blij van fruit door de hoeveelheid vezels en vitaminen. Probeer en varieer met fruit en kijk wat het beste bij jouw lichaam past. Zo krijg ik bijvoorbeeld snel last van citrusvruchten, maar hebben andere mensen problemen met bijvoorbeeld appels of kiwi’s. Dat fruit in het algemeen je darmen blij maken is een feit, maar dus niet al het fruit werkt per definitie voordelig voor jouw darmen.

7. Gedroogd fruit

Een andere variant op het klassieke fruit: gedroogd fruit! Ik kan zo een hele berg dadels wegeten (gebruik kortingscode LENNA voor extra korting!). Gedroogd fruit is goed voor je darmen, door onder andere de hoeveelheid vezels. Let wel op dat je niet te veel eet: omdat het fruit is, bevat gedroogd fruit ook veel fructose (natuurlijk suiker). Van te veel fructose raken je darmen juist van slag.

8. Groenten

Groenten zijn altijd een goed idee als het om gezonde darmflora gaat. Ze bevatten namelijk ontzettend veel voedingsstoffen en vezels, die je darmen aan het werk zetten. Bij groenten geldt echter hetzelfde als bij fruit: sommige groentesoorten worden je darmen juist niet blij van en zorgen voor veel gasvorming. Dat is voor iedereen anders, en daarom is experimenteren met verschillende groenten een goed idee. Ik krijg bijvoorbeeld vaak last van koolsoorten, terwijl anderen snel last krijgen van ui of knoflook.

9. Zuurdesem

Zuurdesem producten: ze zijn niet alleen heel lekker, ook je darmen maken een sprongetje als jij kiest voor (volkoren) zuurdesem. In zuurdesem zit namelijk ook probiotica door het fermenteringsproces. Die goede bacteriën helpen je darmen een zetje in de goede richting.

10. Kombucha / Kefir

Heb je ooit gehoord van de drankjes kombucha of kefir? Deze drankjes zijn zelf te maken, maar ook in de winkel verschijnen ze steeds vaker in het schap. Omdat het gefermenteerde producten zijn, zitten deze drankjes wederom vol met probiotica. Ik drink in ieder geval graag kombucha, en daar zijn mijn darmen daar hartstikke blij mee ;). Kefir is vaak gemaakt op basis van melk, wat natuurlijk niet plantaardig is. Gelukkig zijn er ook varianten op basis van water te vinden: die zijn dus wél helemaal plantaardig!

Eet en/of drink jij veel van bovenstaande producten? Of welke producten zijn volgens jou onmisbaar voor gezonde darmen?