• Voeding
  • Inspiratie

Vol met plantaardige eiwitten... Hoe maak je tofu lekker?

Je begint met plantaardig eten en ziet een blok tofu in de supermarkt. Tjakka! Die moet je hebben. Want tofu eten is super voedzaam, vooral in een plantaardig eetpatroon. Al snel merk je dat het niet lekker smaakt. Pfff, dan maar geen tofu. Wat als ik jou vertel dat het wél lekker kan smaken? Met de juiste tips kun je met tofu juist alle kanten op! Het is veelzijdig, voedzaam en ontzettend lekker. En jij kan het ook goed bereiden, beloofd! Lees je mee hoe je tofu lekker bereid en wat je er allemaal mee kunt? Laten we beginnen.

Verschillende soorten tofu

Wellicht is het je al opgevallen dat er meerdere soorten tofu in de supermarkt liggen. Met name de Ekoplaza en Aziatische supermarkt kennen verschillende soorten. Zo bestaat er “gewone” stevige tofu, zijden tofu, gerookte tofu of gemarineerde tofu. Tempé wordt vaak verward met tofu. Het is ook gemaakt van soja, maar dan van gekookte sojabonen. Tofu is gemaakt van de vermalen sojabonen. Het heeft van zichzelf niet zoveel smaak, maar met tofu kun je meer kanten op dan tempé. Tofu neemt namelijk door de neutrale smaak juist meer smaak in zich op van marinades en kruiden. 

Mijn voorkeur gaat uit naar ongemarineerde (en dus niet bewerkte) tofu. Zelf kies ik voor biologische tofu die je zelf nog marineert. Gebruik stevige tofu als vlees- of visvervanger, en gebruik zijden tofu in meer vloeibare gerechten, zoals sauzen of vulling van een quiche. 

Plantaardige topper

Tofu is niet voor niets een belangrijk product in een plantaardig eetpatroon. Tofu is namelijk minimaal bewerkt (wanneer je pure tofu kiest) en bevat veel plantaardige eiwitten. Daarnaast zit er weinig vet in tofu en kun je er veel kanten mee op. Never a dull moment met tofu dus!

Maar hoe bereid je zo’n blok tofu dan? Laten we beginnen met stap 1. 

Tofu persen

Allereerst is het belangrijk dat je de tofu goed perst. Tofu zit namelijk in water verpakt en bevat zelf ook veel water. Wanneer je een groot gedeelte van dat water eruit perst, neemt de tofu de smaak van jouw marinade beter op. Als je meer tijd hebt, kun je de tofu eerst invriezen. Door de tofu eerst in te vriezen komt het vocht nóg makkelijker uit de tofu, maar dit is niet per se nodig. 

Je perst de tofu in schone theedoeken, keukenpapier of schaf een speciale tofupers aan. Zo hoef je geen theedoeken te wassen of keukenrol te gebruiken en weg te gooien! 

Structuur tofu

Het meeste vocht is uit de tofu geperst. Tijd om er “stukjes” van te maken! Vaak wordt tofu in blokjes gesneden. Dat is natuurlijk prima, maar ik scheur het blok tofu vaak in stukken. Op deze manier krijgen de stukken tofu meer oppervlakte, waardoor de marinade nog beter intrekt en de tofu een “vlezige” structuur krijgt. Houd je van krokante tofu? Vergeet dan niet maïzena toe te voegen. De maïzena zorgt ervoor dat de tofu nog droger wordt en dus krokanter!

Tofu marineren

Als de tofu geperst is, is het tijd voor de marinade. Je kunt ontzettend veel kanten op met de marinade. Denk bijvoorbeeld aan sojasaus, ketjap manis en sambal. Let wel op dat je geen olie gebruikt in de marinade. Omdat tofu veel water bevat, kan olie moeilijk in de tofu trekken. De marinade komt dan dus niet in de tofu, en dat is zonde! Het is het lekkerst om de tofu zo lang mogelijk in de marinade te laten staan, maar in ieder geval 1 uur. Heb je geen tijd om te marineren? Je kunt tofu ook marineren met kruiden. 

Je kunt er ook voor kiezen de tofu eerst krokant te bakken en pas de laatste minuten de marinade of saus toe te voegen in de pan. Probeer maar eens uit!

Tofu bakken of grillen

Je hebt de tofu geperst en gemarineerd. Tijd om te bakken of grillen! Je kunt de tofu bereiden in een koekenpan met wat olie, airfryer of zelfs in de oven. Met wat maïzena en kruiden wordt jouw tofu extra knapperig!

En wat maak je dan met tofu?

Er zijn ontzettend veel opties met tofu! Voor jou heb ik een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet. Verschillende recepten laten namelijk de verscheidenheid van tofu zien. Zet tofu bijvoorbeeld in de spotlight met deze heerlijke knapperige tofu met gerookte paprika dip. Of maak deze kruidige, warme butter “chicken” van tofu! Heb je zin in iets fris? Dan zijn deze spring rolls met teriyaki tofu perfect. Ben je meer op zoek naar comfort food, maar dan voedzaam? Dan moet je deze plantaardige kapsalon met tofu proberen. Wil je aan de slag met zijden tofu? Probeer dan deze eiwitrijke, romige pasta met geroosterde groenten!

Hopelijk ben je overtuigd dat ook jij tofu lekker kan bereiden! Want met deze tips gaat het jou zeker lukken. Experimenteer met de marinade en er komen de meest lekkere maaltijden uit! Laat je mij weten welk tofu recept jouw favoriet is?