• Voeding
  • Inspiratie

Geen fan van noten of allergisch... Hoe vervang ik noten in recepten?

Noten zijn ontzettend voedzaam: ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en gezonde vetten. Niet voor niets zijn noten daarom populair in een plantaardig eetpatroon! Maar wat nou als je een notenallergie hebt? Of er simpelweg niet van houdt? Hoe vervang ik dan noten in mijn recepten? Dat is een goede vraag! Gelukkig zijn noten bijna altijd te vervangen in recepten en zijn er veel vervangers. Ik laat het je zien in deze blog!

Er is geen eenduidend antwoord op de vraag “hoe vervang ik noten?”. Hoe je noten vervangt is namelijk afhankelijk van het recept en het doel. Wil je bijvoorbeeld noten vervangen in een salade, en ben je dus op zoek naar een vervangende bite? Kies dan voor bijvoorbeeld pompoenpitten of zonnebloempitten. Maak je een muesli- of granola reep, maar wil je geen noten erin verwerken? Kies dan bijvoorbeeld voor kokosrasp of gedroogd fruit. Hoe je noten vervangt hangt dus sterk af van het recept en de functie van de noten in het recept. Ik leg het je verder uit!

Smaak, textuur en voedingsstoffen van noten

Houd er dus altijd rekening mee in welk recept je noten vervangt en wat het doel is: wil je de notensmaak behouden of juist veranderen? Welke textuur moet het vervangende ingrediënt hebben? Of vind je het belangrijk dat de voedingsstoffen niet verloren gaan? Experimenteer met verschillende vervangers en pas de hoeveelheden aan totdat je het gewenste resultaat bereikt. Hieronder geef ik mijn lijstje met vervanging voor noten met een korte uitleg!

Vervanging van noten

1. Pitten en zaden

Pitten en zaden vallen niet onder de categorie noten en zijn daarom veilig om te eten wanneer je niet tegen noten kan of er niet van houdt (check wel altijd het etiket of het geen “sporen van noten” bevat). Wil je noten vervangen in een salade of als topping van een gerecht? Dan bieden pitten en zaden een goed alternatief. Ze hebben niet alleen ongeveer dezelfde bite als noten, maar ze bevatten ook veel dezelfde voedingsstoffen zoals plantaardige eiwitten en vezels. Denk aan het vervangen van noten bijvoorbeeld aan zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten of sesamzaadjes. Wil je noten vervangen in een smoothiebowl of bijvoorbeeld in een voedzame snack? Gebruik dan chiazaad, hennepzaad of lijnzaad. 

2. Gedroogd fruit

Afhankelijk van het recept is gedroogd fruit ook een goede vervanger voor noten. Denk dan aan het maken van bliss balls of granola repen. Door de plakkerige textuur van gedroogd fruit bindt dit jouw recept in plaats van de verpulverde noten. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde dadels, pruimen, abrikoos, rozijnen of gedroogde cranberry. Let wel op dat gedroogd fruit wat “natter” is dan noten. Wellicht moet je het recept aanvullen met wat meer droge ingrediënten, zoals wat extra havermout. 

3. Kokos

Kokos ter vervanging van noten? Het kan! De structuur van kokosrasp komt in de buurt van verpulverde noten, en geeft ook een heerlijke smaak. Lekker in bijvoorbeeld zelfgebakken koeken of zelfgemaakte granola. Let op dat amandelmelk ook noten bevat! Kokosmelk kan een goede vervanger zijn hierop. Geen fan van kokossmaak? Kies dan voor soja- of rijstmelk. 

 

4. Peulvruchten

Wat kan de peulvrucht niet? Je gelooft het haast niet, maar peulvruchten kunnen ook noten vervangen. Wederom afhankelijk van het recept dat je maakt. Peulvruchten zijn namelijk net als noten ook rijk aan eiwitten en vezels. Kies bijvoorbeeld voor geroosterde kikkererwten in je salade in plaats van noten!

Bovenstaande ingrediënten zijn naar mijn mening een goede vervanging voor noten. Houd dus wel altijd rekening met het recept: wat wil je precies vervangen? Welke structuur moet het hebben en welke voedingsstoffen? Omdat een recept maatwerk is kan het zijn dat je recepten een tikkeltje aan moet passen. Experimenteer en leer vooral! 

Heb jij nog een tip ter vervanging van noten?