• Voeding

Welke peulvruchten kun je het beste kiezen... Peulvruchten uit blik, pot of gedroogd?

Eén van mijn favoriete plantaardige producten: peulvruchten! Peulvruchten bevatten niet alleen veel eiwitten, ze zijn ook veelzijdig en geven je een verzadigd gevoel vanwege het hoge vezelgehalte. Ideaal om mee te koken dus! Maar peulvruchten zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kun je peulvruchten kopen in pot, uit blik, in een stazak of gedroogd. Maar wanneer gebruik je welke peulvrucht? En kun je het beste uit blik, pot of gedroogde peulvruchten gebruiken? In deze blog krijg je antwoord op al je vragen. Lees je mee?

Als echte peulvruchtenfan verwerk ik graag peulvruchten in mijn gerechten. Ze zorgen voor een extra bite en natuurlijk extra eiwitten. De beste manier om peulvruchten te gebruiken? Die bestaat niet. Het hangt namelijk af van jouw doel: wil je snel je maaltijd koken? Heb je voorbereidingstijd? Of wil je op je budget letten? Dat speelt allemaal een rol in de keuze welke peulvrucht je het beste kunt gebruiken. En wist je dat je peulvruchten niet alleen kunt gebruiken bij het koken, maar ook bij het bakken?  In deze blog neem ik je mee welke peulvruchten ik graag wanneer gebruik en wat het verschil is tussen gedroogde peulvruchten en peulvruchten uit blik en pot.

Welke peulvruchten bestaan er?

Peulvruchten zijn, zoals de naam al zegt, de vruchten van een peul. Er bestaan ontzettend veel soorten. De wat bekendere peulvruchten zijn bijvoorbeeld: kikkererwten, verschillende soorten linzen, bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen en limabonen. Ongeacht welke peulvrucht je gebruikt zitten ze boordevol eiwitten, vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Ideaal om je gezonde gerecht mee aan te vullen. Daarnaast zijn peulvruchten gluten- en sojavrij (behalve de sojaboon dan ;)). Perfect dus voor mensen met een intolerantie of allergie. Vind je peulvruchten stoffig? Of weet je niet waarvoor je welke peulvrucht gebruikt? Laat mij je helpen! Je maakt namelijk de lekkerste gerechten met peulvruchten. Gebruik bijvoorbeeld linzen in een gele curry, kikkererwten in Tikka Masala of maak een rijstsalade met limabonen. Ben je meer een zoetekauw? Je kunt zwarte bonen zelfs verwerken in deze chocolade-sinaasappel koekjes! 

Waarom gedroogde peulvruchten?

Gedroogde peulvruchten zijn een van de puurste vormen van peulvruchten. Er is namelijk weinig aan bewerkt. Bovendien zijn gedroogde peulvruchten goedkoop, omdat je een grote verpakking koopt waar je lang mee kunt doen. Tel uit je winst! Gedroogde peulvruchten bevatten over het algemeen iets meer voedingswaarden dan peulvruchten uit blik of pot. Aan gedroogde peulvruchten is namelijk het minst toegevoegd (zoals zout en suiker). Het nadeel van gedroogde peulvruchten is dat het lang duurt voordat ze klaar zijn. Je moet de peulvruchten namelijk eerst weken en vervolgens koken. Heb je de peulvruchten direct nodig? Dan kun je beter peulvruchten uit blik of pot gebruiken. Heb je langer de tijd of tijd om voor te bereiden? Kies dan voor gedroogde peulvruchten. 

Waarom peulvruchten uit blik of pot?

Peulvruchten zijn ook verkrijgbaar uit blik, pot of stazak. Deze zijn al geweekt en gekookt en dus klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een maaltijd op tafel wil zetten! Er zit verder geen groot verschil tussen peulvruchten uit blik of pot. En het nadeel? Er is vaak wat aan toegevoegd, zoals zout, suiker of andere producten om de peulvruchten goed te houden. Let dus goed op het zout- en suikergehalte wanneer je peulvruchten uit blik of pot koopt. Daarnaast bevat de plastic verpakking, de deksel van de pot en de binnenkant van het blik vaak BPA stoffen. Dit zijn chemische stoffen die niet gunstig zijn voor je gezondheid. Helemaal vermijden lukt niet, maar wil je dit zoveel mogelijk vermijden? Kies dan voor gedroogde peulvruchten. 

Welke optie is het duurzaamst?

Qua duurzaamheid maakt het niet veel verschil of je gedroogde peulvruchten gebruikt of peulvruchten uit blik of pot. De verpakking van gedroogde peulvruchten is vaak duurzamer, omdat het minder plastic bevat en groter verpakt is. Omdat je echter de peulvruchten nog thuis moet weken en koken, kost dat natuurlijk ook gas en/of elektriciteit. Peulvruchten uit blik en pot zijn in grote getalen gekookt, waardoor ze in dat opzicht duurzamer zijn. Maar de verpakking is natuurlijk minder duurzaam. Als je kiest tussen peulvruchten uit blik of pot kies dan voor pot als je duurzaamheid belangrijk vindt. Het glas van de pot is namelijk makkelijker te recyclen dan blik.  

Kortom: het maakt niet veel verschil of je gedroogde peulvruchten of peulvruchten uit blik of pot gebruikt. Gedroogde peulvruchten bevatten iets meer voedingsstoffen en de verpakking is iets duurzamer en bevat minder chemische stoffen. Daarentegen zijn peulvruchten uit blik of pot sneller te gebruiken wanneer je weinig tijd hebt. 

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog wat wijzer over de peulvrucht! Wil je meer weten over de verpakkingen? Bekijk dan deze video van Lobke Faasen. Welke peulvruchten gebruik jij het liefst?