• Voeding
  • Inspiratie

Meer kleur in je eetpatroon? 7x tips om meer groenten en fruit te eten

Minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groenten per dag. Die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kennen we haast allemaal. Maar kom jij eraan? Ik ben van mening dat ieder lichaam anders is en andere behoeftes kent, maar voldoende fruit en groenten eten is belangrijk om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen. Ze zijn hartstikke voedzaam dus! Vind je het lastig om genoeg groenten en fruit te eten? Je bent niet de enige, veel mensen vinden dit lastig. Ik laat je graag zien hoe makkelijk én lekker het is om groenten en fruit te eten. Daarom geef ik je in deze blog 7 tips om meer groenten en fruit te eten, zodat jij niks tekort komt. 

7 tips om meer groenten en fruit te eten

1. Zorg voor een goede voorraad groenten en fruit in huis

Als je haast hebt is het verleidelijk om te snaaien naar een kant-en-klaar product. Zonde! In slechts een half uurtje tijd maak je al een voedzame maaltijd. Zorg daarom dat je altijd een goede voorraad aan groenten en fruit hebt, waarmee je een voedzame maaltijd op tafel kunt zetten. Zorg voor verse producten, maar denk bijvoorbeeld ook aan diepvriesgroenten en -fruit. Op die manier heb je altijd groenten en fruit bij de hand om (snel) een voedzame maaltijd te bereiden.

2. Groenten en fruit verwerken in je ontbijt

Ontbijt met fruit klinkt goed! Maar groenten verwerken in je ontbijt? Dat klinkt toch minder sexy. Toch is het voedzaam, makkelijk én lekker om ook groenten te verwerken in je ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan een goed vullende smoothie met zowel fruit als groenten (spinazie, bieten of bleekselderij) of voeg wat geraspte courgette toe in je havermout of bananenbrood. Een lekker ontbijtje, verstopt met groenten en fruit: twee vliegen in één klap! Houd je meer van een hartig ontbijt? Maak deze super snelle en makkelijke quinoa-spinazie wraps met je favoriete toppings.  

3. Groenten en fruit verwerken in een spread/dip/saus

Nog een top tip: groenten en fruit verwerken in je spread en dip! Sauzen en spreads hebben niet bepaald een gezond imago: ze zitten vaak vol verzadigde vetten. Gelukkig kun je zelf gemakkelijk voedzame spreads, dips en sauzen maken! Probeer deze aubergine hummus eens, te gebruiken als dip of dressing wanneer je de hummus met water verdunt. Maar denk ook aan extra groenten verwerken in pastasauzen. Wat dacht je van deze romige bloemkool-pestosaus of rode bieten pasta? Romig, smaakvol én een portie extra groenten.

4. Groenten LEREN eten

Voeg stap voor stap meer groenten toe aan je maaltijd. Misschien moet je namelijk wennen aan bepaalde smaken. Ga bij jezelf na: waarom lust je bepaalde groenten niet? Is het de smaak of structuur? Door de bereiding van je groenten en de kruiden die je gebruikt maak je een enorm verschil. Maak je groenten bijvoorbeeld knapperig in de oven of Aifryer (aff.). Dit geeft een andere beleving dan gekookte groenten. Probeer daarnaast te variëren in kruiden. Met kruiden maak je te gekke smaken, al helemaal in combinatie met de verse smaak van groenten. Op die manier geef je een nieuwe twist aan de smaak of structuur van een groente, die misschien in eerste instantie niet je favoriet was.

5. Groenten verwerken in “vleesvervangers”

Wil je zelf aan de slag met vleesvervangers? Verstop dan wat extra groenten in je burger, falafel of andere groenteballetjes. Neem bijvoorbeeld de basis met peulvruchten en voeg daar extra groenten aan toe zoals maïs of wortel. 

6. Groenten fijnmalen tot 'rijst'

Sommige groenten lenen zich perfect om als rijst vermalen te worden. Denk bijvoorbeeld aan broccoli of bloemkool. Verpulver deze groenten tot de grootte van rijstkorrels en mix ze met zilvervliesrijst! Zo heb je én je koolhydraatbron (rijst) én extra groenten! 

7. Combineer groenten met fruit

Wil je echt je best doen meer groenten en fruit te eten? Combineer ze dan! Groenten en fruit zijn makkelijk te combineren In onder andere een salade of curry. Wat dacht je van deze curry met mango? Of deze Turkse salade met granaatappelpitjes? Smaakvol en super voedzaam!

Ik zou zeggen: ga gelijk vandaag aan de slag met deze tips en ga voor die extra vitaminen! Wedden dat jij een groenten- en fruitliefhebber wordt met deze tips? Naast groenten en fruit passen ook peulvruchten perfect in een voedzaam eetpatroon. Ik geef je in mijn andere blog 10 tips om meer peulvruchten te eten!