• Voeding
  • Inspiratie

Drukke dag gehad? 10 tips voor snelle, makkelijke én voedzame maaltijden

We kennen het allemaal wel. Een druk dagschema: werken, sporten, kinderen of afspreken met vrienden. Maar natuurlijk willen we ook voedzaam eten en goed voor onszelf zorgen. Hoe zorg je dat je op drukke dagen toch voedzame maaltijden eet? Snelle, makkelijke én voedzame maaltijden lijken soms onmogelijk, maar niets is minder waar. Met de juiste voorbereiding en tips wordt het gemakkelijker om voor voedzame maaltijden te kiezen. Lees je mee? Ik geef je 10 tips voor snelle, makkelijke en voedzame maaltijden.

Haast hebben we allemaal wel eens, maar de keuze voor een voedzame maaltijd lijkt dan extra lastig. Je ziet snelle kant-en-klare maaltijden liggen of ruikt iets lekkers op je weg naar huis. Verleidelijk! Er is natuurlijk niets mis met een keer een snelle hap, maar ik wil je graag laten zien hoe makkelijk (en snel!) het kan zijn om een voedzame maaltijd te bereiden. Met een paar tips wordt het ook voor jou easy peasy om een snelle, makkelijke en voedzame maaltijd op tafel te zetten. Laten we beginnen! 

10 tips voor snelle, makkelijke en voedzame maaltijden

1. Verzamel makkelijk en snelle recepten

Zoek van tevoren recepten op die je lekker vindt en snel te bereiden zijn. Je kunt op mijn website de recepten filteren op bereidingstijd, ideaal als je op zoek bent naar een snelle en voedzame maaltijd!

2. Plan je maaltijden

Plan van tevoren je maaltijden in. Wanneer eet je thuis? Wie eet er mee? Wat kun je vast voorbereiden? Door te plannen scheelt het koken van een maaltijd al veel stress en tijd. Zo wordt het makkelijker om te kiezen voor een voedzame maaltijd, zonder dat je te lang in de keuken staat of nog boodschappen moet doen.

3. Kies voor eenpans- of ovengerechten

Geen zin om uren in de keuken te staan? Laat de oven het werk doen! Of kies voor een eenpansgerecht, zodat je maar weinig afwas hebt en alles in één pan klaar is. Voor welke ga jij? Leg alles op de bakplaat met deze gnocchi tray bake of ga voor deze quiche met zoete aardappel bodem. Geen zin in een ovengerecht? Niet getreurd! Maak deze warme parelcouscous salade met paddenstoelen (klaar binnen 30 minuten!) of deze romige tomatenrisotto.

4. Mealprep je maaltijd of losse onderdelen / ingrediënten

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: mealpreppen is een top uitvinding! Door je maaltijd, of delen daarvan, alvast te bereiden bespaar je veel tijd, frustratie en geld. Bereid alvast je maaltijden voor de aankomende dagen voor, of rooster bijvoorbeeld alvast je groenten in de oven. Zo heb je in de avond je maaltijd klaar in een handomdraai! Vind je het lastig je maaltijden te plannen en (deels) voor te bereiden? Check dan mijn blog over mealpreppen. Daar geef ik je 6 makkelijke tips!

5. Snijd vast verse ingrediënten voor of week ze

Je hoeft natuurlijk niet al je maaltijden voor te bereiden tot in de puntjes. Het scheelt ook al veel tijd als je ingrediënten alvast hebt gesneden, schoongemaakt of bijvoorbeeld al hebt geweekt. Dat bespaart enorm veel tijd! Snijd bijvoorbeeld alvast je groenten of week alvast je cashewnoten. 

6. Kies een eiwitbron, koolhydraatbron en groenten om je maaltijd op te bouwen

Een snelle, makkelijke maaltijd kan zeker voedzaam zijn. Zelf bouw ik de meeste maaltijden op met een plantaardige eiwitbron, koolhydraatbron en groenten. En wat houdt dat precies in? Denk bij plantaardige eiwitbronnen aan tofu, tempé of peulvruchten. In deze blog geef ik mijn top 10 favoriete plantaardige eiwitten. Koolhydraatbronnen zijn bijvoorbeeld volkoren pasta, bulgur, (zilvervlies)rijst of (parel)couscous. En groenten? Die spreken denk ik voor zich ;). Kies voor verschillende kleuren groenten: eat the rainbow!

7. Zorg voor een voedzame voorraad

Zorg voor een goede voorraad aan voedzame producten. Denk ook aan lang houdbare producten, zoals peulvruchten, zilvervliesrijst, volkoren pasta en (onbewerkte) diepvries groenten. Naast een voedzame voorraad is het ook handig een voorraad voedzame tussendoortjes in huis te hebben. De meeste tussendoortjes kun je invriezen, zodat je altijd een voorraad in huis hebt. Denk aan bijvoorbeeld bananenbrood of bliss balls.

8. Voeg extra pitten en/of zaden toe als topping

Wist je dat veel mensen de aanbevolen hoeveelheid vezels niet haalt? Vezels zitten in bijna alle niet-dierlijke producten, zoals groenten, fruit, granen, pitten en zaden. Die laatste twee verrijken je maaltijd met een heerlijke bite! Bovendien bevatten veel zaden en pitten ook plantaardige eiwitten. Een win-win voor een snelle toevoeging van vezels!

9. Kies een keer producten uit blik, pot of voorgekookt

Zelf ben ik het meest fan van verse producten, maar een keer kiezen voor bijvoorbeeld peulvruchten uit blik kan zeker geen kwaad. Ook andere producten zoals pompoenpuree of voorgekookte bietjes kun je in huis halen wanneer je minder tijd hebt maar toch voedzaam wil eten.

10. Gebruik je vriezer

Veel producten of maaltijden kunnen ingevroren worden. Ga je vandaag vers koken? Maak een portie extra en vries het in! Heb je voedzame tussendoortjes gemaakt? Vries er een paar in! Heb je te veel rijpe groenten en fruit? Vries ze in! Zoek altijd wel even op hoe je bepaalde ingrediënten of producten het beste kunt invriezen. Dat is voor elk product namelijk anders.

Inspiratie nodig voor snelle, makkelijke en voedzame maaltijden?

Zoals eerder benoemd kun je op de website recepten filteren op bereidingstijd. Om het je nog makkelijker te maken heb ik hier een aantal van mijn favorieten. Deze ravioli met eiwitrijke doperwtensaus en geroosterde hazelnoten maak je in slechts een kwartiertje! Of wat dacht je van deze gele curry met linzen, appel en gember? Die staat binnen 30 minuten op tafel. Nog makkelijker: dit eenpansgerecht met orzo, cherrytomaatjes en vegan feta. Hier smul je binnen 25 minuten van met je hele gezin!