• Voeding
  • Inspiratie

Het zonnetje komt door... Seizoensgroenten in de spotlight: lentegroenten!

Een zonnig en bloemig seizoen staat om de hoek te wachten: de lente! Bloemen, planten en dieren komen uit hun winterslaap om te groeien en te bloeien dit seizoen. Extra heerlijk wanneer het zonnetje gaat schijnen! Geniet jij ook zo van de lente? Dit zonnige en frisse seizoen kent natuurlijk ook weer seizoensgroenten. In deze blog zet ik de huidige seizoensgroenten in de spotlight: lentegroenten! Met natuurlijk een aantal overheerlijke recepten waarmee jij aan de slag kan. 

Seizoensgroenten zijn niet alleen gezond, maar ze zijn ook vaak lekkerder en voedzamer dan groenten die buiten het seizoen worden geteeld. Vaak zijn seizoensgroenten lokaal verbouwd en geoogst, waardoor de groenten extra vers zijn. Bovendien bevatten seizoensgroenten extra veel voedingsstoffen die bedoeld zijn voor deze tijd van het jaar en dat is ook te proeven in de smaak! En last but not least: seizoensgroenten zijn meestal een stuk goedkoper. Inslaan dus! 

De lente kent een aantal specifieke seizoensgroenten, en groenten die vanaf de lente (tot meestal het najaar) van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn. Ik neem je mee in een aantal seizoensgroenten van de lente en welke recepten je daarmee maakt!

Asperge

Ook wel: het witte goud! Witte asperges zijn meestal rond eind april te verkrijgen, maar helaas maar een korte periode. Geniet er dus van zolang het kan! Gelukkig ligt zijn broertje, de groene asperge, wat langer in het schap. Ik vind groene asperge een goede toevoeging aan je maaltijd: het is namelijk een knapperige groente die zorgt voor een goede bite in je gerecht. Ik gebruik groene asperges bijvoorbeeld in deze kleurrijke orzo salade met linzen. Heerlijk!

Broccoli

Broccoli is vanaf mei tot ongeveer november te verkrijgen van Nederlandse bodem. En wat ben ik gek op die groene rakker! Broccoli zit namelijk bomvol vitaminen, vezels en nuttige voedingsstoffen zoals ijzer en calcium. Ik gebruik daarom ontzettend graag broccoli in mijn gerechten, met name in bowls. Deze groenten is namelijk ook makkelijk van tevoren te bereiden! Wat dacht je van deze Thaise zoete aardappel tempé bowl met pindadressing of deze quinoa salade met geroosterde broccoli en kikkererwten?

Rabarber

Eentje die niet iedereen kent of regelmatig gebruikt: rabarber! Rabarber is rijk aan calcium, vitamine K en antioxidanten. Deze prachtige rode groente is vanaf ongeveer april te verkrijgen. Maak er bijvoorbeeld ouderwetse rabarbercompote van. Na ongeveer 21 juni is rabarber niet meer eetbaar, kort maar krachtig genieten van rabarber dus!

Courgette

Courgettes zijn al vanaf het begin van de lente verkrijgbaar vanuit de Nederlandse akkers. Deze groene groenten is super veelzijdig, en daar ben ik dol op! Ik gebruik courgette dan ook in alle soorten gerechten: curry’s, pasta’s, tajines of zelfs pannenkoeken. Een van mijn lekkerste recepten met courgette uit mijn eerste kookboek vind ik deze vegan ratatouillequiche. Of verwerk courgette in deze frisse gnocchi met romige avocado-munt saus!

Spinazie

Vanaf maart start het seizoen van de spinazie! Deze groene bladgroente staat bekend om haar ijzergehalte, maar eigenlijk zit spinazie vol met nog meer belangrijke vitaminen en mineralen. Je kunt spinazie rauw eten als sla, maar ook koken, wokken of verwerken in je gerecht zoals een curry of quiche. Wil je spinazie echt in het zonnetje zetten? Maak dan deze super makkelijke spinazie-quinoa wraps

Verder zijn er in de lente natuurlijk nog veel meer groenten te verkrijgen. De lente is voor veel groenten namelijk de startperiode om geoogst te worden. Welke lentegroente is jouw favoriet?