• Voeding
  • Inspiratie

Wat ik eet in een week... Lenna's plantaardige weekmenu

Als je me volgt op Instagram zie je waarschijnlijk een hoop gerechten voorbij komen. Ik sta haast elke dag in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen, te filmen en te fotograferen. Maar het zou je bijna verbazen: ook ik moet eten ;). Ondanks ik veel film en in de keuken sta, probeer ik zoveel mogelijk voedzaam te eten. Maar geloof me, ook ik kies vaak voor makkelijk na een lange werkdag! Ben je benieuwd hoe mijn weekmenu eruit ziet? Ik neem je mee in mijn plantaardig weekmenu: wat ik eet in een week!

Ik vind het belangrijk om gevarieerd te eten. Daarom probeer ik de gehele week af te wisselen met verschillende groenten, peulvruchten en koolhydraatbronnen. Niet alleen mijn lichaam wordt daar blij van, maar ook mijn smaakpapillen! Ik eet ook niet strikt op bepaalde tijden, maar ik luister naar mijn lichaam waardoor ik soms eerder of later eet. En dat is naar mijn mening ook belangrijk: ieder lichaam is anders en heeft andere behoefte. Meet je dus niet aan wat ik eet maar laat je vooral inspireren! Laten we beginnen met de eerste maaltijd van de dag: het ontbijt. 

Mijn ontbijtjes deze week

Mijn ontbijt wissel ik graag af. Elke dag hetzelfde havermoutpapje? Daar pas ik liever voor. Je kunt namelijk de lekkerste en gevarieerde ontbijtjes maken! Ook als je geen tijd hebt kun je de meeste ontbijtjes van tevoren mealpreppen. Afgelopen week at ik deze ontbijtjes:

Glutenvrije vegan pannenkoeken met blauwe bessen

Hét ideale recept voor fluffy glutenvrije pannenkoekjes is wat mij betreft deze: vegan & glutenvrije pannenkoeken. Ik top mijn pannenkoeken graag af met vers fruit, noten en gezonde vetten, zoals plantaardige yoghurt. Dan weet ik zeker dat ik een tijdje verzadigd ben!

2 plakken chocolade bananenbrood

Bananenbrood heb ik altijd op voorraad. Ideaal als ik weinig tijd heb, maar toch voedzaam wil ontbijten! Ik gebruik altijd mijn vegan bananenbrood recept en voeg er ingrediënten zoals cacao, noten of extra fruit aan toe. Extra lekker om wat notenpasta te smeren op een plakje bananenbrood!

Havermoutpap met banaan, pindakaas, blauwe bessen en chiazaad

Ik ben zeker niet vies van een klassieke havermoutpap op zijn tijd. Ik fleur hem graag op met wat fruit, notenpasta en chiazaad. Zo heb ik meteen extra vezels, vitaminen en gezonde vetten binnen. 

Homemade granola met notenpasta, blauwe bessen en plantaardige melk

Geloof me, als je ooit zelf granola hebt gemaakt wil je niet anders meer. Op mijn website heb ik een basisrecept voor glutenvrije granola. Ik gebruik dit recept als basis en voeg er mijn favoriete ingrediënten aan toe. 

Verder luister ik naar mijn lichaam en kijk ik waar ik zin in heb en wat ik denk dat mijn lichaam die dag nodig heeft. Ik varieer ook met smoothies met fruit, pitten en notenpasta, een vers belegde toast of een ander baksel zoals muffins of wafels.

Mijn lunch deze week

Mijn lunch is altijd gevarieerd: ik kook namelijk veel voor mijn werk (verrassend hè? ;)) en dat eet ik natuurlijk niet allemaal in één keer op. Dat betekent dat ik vaak lunch met restjes van mijn kookdagen. Maar natuurlijk lunch ik ook wel eens iets anders. Afgelopen week was dat bijvoorbeeld:

Volkoren toast met avocado + kruiden en amandelpasta + banaan

Wie denkt dat ik altijd fancy eet heeft het mis. Soms eet ik ook een snelle lunch zoals deze volkoren toast met avocado en kruiden en een toast met amandelpasta met banaan. Ik kies wel altijd voor volkoren brood of crackers. 

Smoothiebowl + toast gedeeld

Soms heb ik zin in hartig én zoet, en wat is dan perfecter dan lunch delen? Bij Crème in Den Bosch deelde ik deze smoothiebowl en toast met avocado. 

Pokébowl van poke perfect

Geloof het of niet: ook ik heb soms geen zin om te koken of mijn lunch te bereiden. Maar ik vind het wel belangrijk voedzaam te eten. Ik kies niet zo snel voor een afhaalpizza (alhoewel daar niks mis mee is), maar een vegan pokébowl gaat er wel in! 

Mijn avondeten deze week

Het avondeten probeer ik vaak van tevoren al te mealpreppen of in ieder geval een deel ervan. Of ik eet restjes van mijn kookdagen. Mijn vriend Joris en ik eten vrij laat op de avond, omdat Joris pas laat klaar is met werken. Ideaal dus als ik het eten dan al klaar heb!

Restjes + vegan balletjes

Zoals ik eerder al zei eet ik ook vaak restjes. Restjes van mijn kookdag of bijvoorbeeld restjes van mijn gemealprepte ingrediënten. Hier at ik vegan balletjes met een restje salade, geroosterde groenten en homemade zadenbrood.

Orzo salade met geroosterde groenten en kikkererwten

Ik ben gek op orzo! Orzo lijkt op rijst, maar is eigenlijk een pastasoort. Ik probeer altijd een koolhydraatbron (orzo) te combineren met verse groenten en een eiwitbron (kikkererwten). Eventueel een lekker zelfgemaakte dressing en ik ben tevreden!

Gezonde vegan kapsalon

Verder houd ik ook van een beetje comfort in mijn week: deze vegan kapsalon past daar perfect bij. Sinds ik deze plantaardige, voedzame variant heb geproefd wil ik niet anders meer. Ik vervang het vlees door tofu te roosteren in de oven, heerlijk!

Uiteten: knolselderij steak

In het weekend ben ik ook regelmatig te vinden in restaurants. En dan natuurlijk plekjes met de lekkerste plantaardige gerechten! Hier at ik bijvoorbeeld een knolselderij steak bij restaurant Noemme. Ben je benieuwd waar je mij vaak kunt vinden in mijn woonplaats Den Bosch? Ik geef jou in mijn andere blog 8x vegan hotspots in Den Bosch!

Vegan kip kerrie curry

Een klassiek gerecht geswitcht naar een plantaardige versie. Dat is deze vegan kip kerrie curry! Ik heb dit recept nu al een aantal keer gemaakt, maar het blijft een topper. 

In het weekend ga ik verder graag uiteten of eet ik de restjes van de kookdagen. Het wisselt enorm per week!

Snacks

Ik eet niet veel tussendoortjes op een dag, omdat ik houd van grotere maaltijden. Mocht ik hebben gesport of wel trekken hebben? Dan eet ik meestal havermoutkoeken, muffins, bananenbrood, dadels met notenpasta of los fruit! Deze week was dat bijvoorbeeld:

Glutenvrije havermoutkoek

Als echte zoetekauw ben ik dol op koekjes. Ik maak vaak verschillende soorten havermoutkoeken. De ene keer met chocola, de andere keer met fruit zoals sinaasappel. Altijd handig om onderweg mee te nemen!

Havermout muffin

Havermout zit vol vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Ideaal om in je tussendoortje te verwerken dus! Daarom neem ik graag tussendoortjes met havermout mee onderweg of tussendoor thuis. Laatst maakte ik een basisrecept voor deze havermout muffins. Ga jij ze ook proberen?

Dit was mijn eetdagboek van afgelopen week. Een kleine reminder dat je jezelf nooit moet vergelijken met andermans eetpatroon. Zie het als inspiratie en geef er je eigen draai en behoeftes aan! Geen lichaam is namelijk hetzelfde.

Een weekmenu van tevoren bereiden is extra handig wanneer je weinig tijd hebt. Zo kun je alvast wat ingrediënten of gerechten mealpreppen, of maak je bijvoorbeeld je tussendoortjes voor komende week. In mijn nieuwste boek Every Day Vegan Budget Friendly heb ik 4 weekmenu’s voor je opgesteld die voedzaam, lekker én budget friendly zijn!