• Voeding
  • Inspiratie

Zin in iets fris en voedzaams? 10x gezonde salades

Het zonnetje komt eraan! En dat betekent dat de warme stoofpotjes plaats maken voor frisse gerechten, zoals kleurrijke salades. Zelf ben ik gek op goed gevulde salades. Niet alleen wat lichte groenten met een dressing, maar salades gevuld met groenten, peulvruchten, volkoren granen, pitten, zaden, noten of zelfs fruit! En natuurlijk een heerlijke dressing om de salade af te maken. Niet alleen in de lente en zomers zijn salades lekker fris, ook in de winter of herfst kan een lauwwarme salade een goed vitaminebommetje zijn. Vind je het lastig een goed gevulde salade te maken? Ik geef jou in deze blog 10x gezonde salades, ideaal als avondeten of lunch to go! 

Salades zijn perfect als maaltijd, lunch to go of als bijgerecht. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en steeds weer een feestje maken van je salade. Zelf bouw ik mijn salades het liefst op met een koolhydraatbron (rijst, pasta, bulgur, zoete aardappel), een eiwitbron (peulvruchten, tofu, tempé), verschillende groenten en een zelfgemaakte dressing. Zo is het gemakkelijk een voedzame, goed gevulde salade te bouwen! In deze blog verzamel ik 10 verschillende recepten van gezonde salades om jou te inspireren. Ik weet zeker dat er ook een favoriet voor jou bijzit! Welke ga je als eerste maken?

10x gezonde salades

1. Kurkuma quinoa salade met cashewnoten

Wist je dat quinoa bomvol plantaardige eiwitten zit? In combinatie met de kikkererwten en cashewnoten is deze kurkuma quinoa salade met cashewnoten dus echt een eiwitbom! Bovendien dragen de vitaminen, antioxidanten en omega 3 in deze salade bij aan een gezonde huid. Wat wil je nog meer?

2. Parelcouscous salade groene pesto en geroosterde kikkererwten

Heb je ooit geroosterde kikkererwten gemaakt? Zo niet, zet gelijk de oven aan want het is goddelijk! Door peulvruchten te roosteren krijgen ze een knapperige bite, heerlijk als crouton over je salade. In deze lauwwarme parelcouscous salade groene pesto en geroosterde kikkererwten combineer ik zelfgemaakte pesto met de knapperige kikkererwt. Doordat de salade lauwwarm is en ik weinig rauwe groenten gebruik, is de salade makkelijker verteerbaar. Je buik is je eeuwig dankbaar!

3. Kleurrijke orzo salade met linzen

Kleurrijke salades maken me altijd vrolijk. Niet alleen de kleuren zelf maken me blij, maar ook het feit dat ik mijn lichaam blij maak met al deze verschillende groenten en peulvruchten. Verschillende kleuren van groenten geven namelijk niet alleen een mooi kleurenpalet, ze laten ook zien dat er verschillende voedingsstoffen inzitten. Belangrijk dus om verschillende groentes te combineren, zoals in deze kleurrijke orzo salade met linzen!

4. Turkse bulgursalade met groenten en granaatappel

Wil je een keer een andere, verfrissende salade? Dan moet je deze Turkse bulgur salade met groenten en granaatappelpitjes proberen. Heerlijk als bijgerecht! Wil je er een volledige maaltijdsalade van maken? Fleur dan de salade op met groenten en peulvruchten! Denk aan tomaat, komkommer, linzen of tempé. Of voeg jouw eigen lievelingsingrediënt toe!

5. Quinoa-bowl met sinaasappel-tahin dressing

Deze frisse quinoa-bowl met sinaasappel-tahin dressing is perfect voor de zonnige dagen in ons kikkerlandje. De frisse dressing in combinatie met de geroosterde groenten is goud waard. Ben je geen fan van quinoa? Varieer dan met rijst of noedels. Jouw salade, jouw feestje!

6. Orzo salade met 'honing'-mosterd dressing

Honing-mosterd dressing: wie kent deze BN’er niet? Helaas is deze welbekende dressing niet plantaardig vanwege de honing. Ik ben de keuken ingedoken om voor jou een plantaardige versie te creëren, en met succes! Ik presenteer: orzo salade met ‘honing’-mosterd dressing. Ga jij hem proberen?

7. Parelcouscous salade met bloemkool

Parelcouscous doet wat mij betreft eer aan zijn naam: het is echt een parel! Parelcouscous heeft een grotere korrel dan normale couscous en geeft een ietwat romige smaak. In deze parelcouscous salade met bloemkool combineer ik groenten, peulvruchten én fruit. Met elke hap een hoop vitamientjes dus!

8. Vegan caesar salade

Misschien wel de bekendste salade sinds tijden: de caeser salade! Helaas niet plantaardig… En erg voedzaam? Ho maar. Maar ik zou Lenna niet zijn als ik geen plantaardige variant hierop bedacht ;). Deze vegan caeser salade bevat verschillende groenten, zoete aardappel en pulled oats. Met natuurlijk met een lekkere, voedzame dressing. Wat mij betreft een nieuwe, plantaardige klassieker!

9. Thaise zoete aardappel tempé bowl met pindadressing

Ben je benieuwd naar een salade met Aziatische twist? Dan zoek je deze Thaise zoete aardappel tempé met pindadressing. Geef jouw pindadressing extra pit door sambal! De salade is super makkelijk te maken en eiwitrijk door de tempé en quinoa. Extra lekker als je de salade (lauw)warm eet, daar wordt je buik ook blij van!

10. Frisse quinoa salade met kikkererwten

Heb je zin in een frisse salade? Deze frisse quinoa salade met kikkererwten staat voor je paraat! Door verse munt te verwerken in de salade krijgt het een subtiele, maar heerlijk frisse smaak. Verse komkommer, peulvruchten en een handje vegan feta maken de salade helemaal af. 

Maak je deze bovenstaande salades als avondmaal? Maak dan een extra portie en bewaar deze als lunch voor morgen. Wil je jouw maaltijden verder vooruit voorbereiden? Check dan mijn blog over je avondeten mealpreppen. Daar leer ik je alles wat je nodig hebt!