• Voeding
  • Inspiratie

Ga jij dit weekend bakken? 10x vegan basis bakrecepten

Je ziet de lekkerste en prachtigste recepten om je oren vliegen. Geweldig! Maar soms wil je gewoon back to the basics. Want hoe maak je de perfecte vegan pannenkoeken? Of hoe maak je eigenlijk zelf crackers? En hoe bak je een vegan cake zonder ei? Geloof me, het hoeft niet moeilijk te zijn. Je hebt alleen de juiste recepten nodig. En je raadt het misschien al: die geef ik jou! Ik verklap namelijk mijn geheimen voor deze 10x vegan basis bakrecepten. 

Soms lijkt het lastig om basisrecepten te ‘veganizen’. Want hoe vervang je ei? Of melk? Of andere dierlijke producten? Ik dook daarom de keuken in om je een handje op weg te helpen naar de zoektocht in vegan bakken. Hieronder vind je 10x basis bakrecepten, zodat jij makkelijk thuis aan de slag kan. En vergeet je niet je eigen draai eraan te geven? Voeg je favoriete ingrediënten toe aan het basisrecept en dan… Genieten maar!

De recepten voor 10x basis bakrecepten:

1. Glutenvrije chocolade cake

Voor veel mensen voelt een vegan cake bakken als onbegonnen werk. Want hoe laat je een cake rijzen zonder ei? En hoe maak je een cake überhaupt glutenvrij? Met de juiste afmetingen rijst jouw cake perfect en is het vooral een uitdaging om de cake niet in één keer op te eten. Deze glutenvrije chocoladecake is één van mijn favorieten. Super makkelijk en super lekker!

2. Vegan glutenvrije wafels

Wat is er beter dan een zondag beginnen met verse wafels en vers fruit? Ik kan enorm genieten van zo’n ochtend. Maar vegan wafels: dat is een onmogelijke taak. Want hoe zorg je voor de juiste structuur? Ik verklap jou mijn geheime recept voor vegan én glutenvrije wafels. Bewaar je er één voor mij aankomende zondag?

3. Vegan pannenkoeken

Mijn absolute favoriet: vegan en glutenvrije pannenkoeken. Het liefst maak ik ze extra fluffy en top ik ze af met wat plantaardige yoghurt en vers fruit. Ben je meer fan van dunne pannenkoeken? Ook daar is dit recept geschikt voor! Nog een extra tip: maak een extra portie en vries de pannenkoeken in. Warm ze later op en geniet binnen een paar minuten van een feestontbijt!

4. Vegan en glutenvrije muffins

Genieten van een muffin, terwijl deze ook vegan, glutenvrij én voedzaam is? Hell yeah! Zelf maak ik deze vegan muffins graag als tussendoortje. Door de basis van havermout vult het namelijk perfect. Leef je uit door je favoriete ingrediënten toe te voegen zoals noten of stukjes pure chocola. Daar kan geen kant-en-klaar tussendoortje tegenop!  

5. Gezonde glutenvrije crackers

Wist je dat het super eenvoudig is om zelf crackers te maken? En met maar 10 minuten bereidingstijd ben je zo klaar met deze glutenvrije crackers. Bak ze vervolgens 50 minuten af in de oven om heerlijk, knapperige crackers te krijgen. Voeg lekker veel zaden en pitten toe, daar wordt je buik (en jijzelf!) zeker vrolijk van. 

6. Vegan rozijnencake

Een heerlijk smeuïge en makkelijke cake? Die heb ik voor jou! Deze vegan rozijnencake is bovendien heerlijk zoet door de banaan en appelmoes. En laat je niet afschrikken door de totale bereidings- en baktijd: het bereiden van de cake kost je namelijk maar 15 minuten. Vegan cakes hebben vaak nét wat meer tijd nodig om gaar te worden, maar het is het wachten meer dan waard. 

7. Vegan blondies

Ik zeg altijd: een dag geen peulvruchten gegeten, is een dag niet geleefd. Maar nu even zonder grappen: peulvruchten kun je perfect verwerken in vegan baksels. Deze vegan blondies maken het super makkelijk om voldoende peulvruchten te eten. Want wat is er beter dan voedingsstoffen binnenkrijgen, terwijl je geniet van een blondie?

8. Glutenvrij pitten- en zadenbrood

Een eigen brood bakken is simpel: maar een glutenvrij brood? Dat lijkt een lastige taak. Maar dit glutenvrije pitten- en zadenbrood is voedzaam, makkelijk én goedkoop om te maken. Zonder moeilijke ingrediënten, beloofd. Bovendien zit dit glutenvrije pitten- en zadenbrood boordevol vezels. Zo kun jij er weer tegenaan vandaag!

9. Vegan kwarktaart

Iets wat ik miste toen ik plantaardig ging eten: een Hollandse kwarktaart! Heerlijk met vers fruit. Gelukkig heb ik, na wat experimenteren, het perfecte recept voor vegan kwarktaart ontwikkeld. In plaats van gelatine gebruik je namelijk agar agar: een product op basis van algen. Het geeft hetzelfde effect als gelatine, maar dan helemaal plantaardig. Top vervolgens je kwarktaartje af met je favoriete fruit!

10. Vegan bananenbrood

Deze parel staat elke week bij ons op het menu: vegan bananenbrood! Naar mijn mening hét perfecte basisrecept. Voeg noten, pure chocolade of bijvoorbeeld gedroogd fruit toe. Zo maak je jouw ultieme bananenbrood! Vries wat plakjes in zodat je altijd een voorraad in huis hebt. 

Wat bak jij graag? Ik bak haast elke week wel een bananenbrood. Heerlijk als tussendoortje! Ben je op zoek naar meer inspiratie voor snacks tussen de maaltijden door? Bekijk dan mijn blog met 7x gezonde tussendoortjes