• Voeding
  • Inspiratie

Voedzaam en makkelijk zelf te maken... 7x gezonde tussendoortjes

Het is 3 uur in de middag. Je lunch zit erop en je avondeten duurt nog even. Tijd voor een tussendoortje! In de supermarkt zijn genoeg tussendoortjes te vinden, maar voedzaam? Niet echt. Vaak zit er veel geraffineerde suikers in en weinig vezels. Niet ideaal dus! Maar wist je dat het super makkelijk is om zelf gezonde tussendoortjes te maken? Tussendoortjes die voedzaam zijn én verzadigend. Zo kun jij er weer de hele ochtend of middag tegenaan! Ik geef jou inspiratie voor 7 gezonde tussendoortjes. Let’s go!

Tussendoortjes en snacks: ik krijg er maar geen genoeg van! En het liefst natuurlijk uit mijn eigen keuken. Voedzame tussendoortjes zijn ontzettend makkelijk zelf te maken en de variaties zijn eindeloos. Maak tussendoortjes uit de oven, of met rauwe ingrediënten en voeg je favoriete ingrediënten zoals noten en zaden toe. De meeste tussendoortjes kun je ook invriezen, zo heb je altijd een voorraad in huis. Tenminste, als je ze niet allemaal meteen opeet. Want geloof me: ze zijn ontzettend lekker! Laten we beginnen met het eerste recept. 

7x gezonde tussendoortjes:

1. Vegan bananenbrood

Een echte klassieker: bananenbrood! Wist je dat bananenbrood heel makkelijk plantaardig te maken is? Je hebt namelijk helemaal geen ei nodig om dit lekkere bananenbrood te maken. Naast plantaardig is dit bananenbrood ook glutenvrij! Pimp je bananenbrood met wat noten of bijvoorbeeld stukjes pure chocola. Na het bakken kun je het bananenbrood in plakjes snijden en bewaren in de vriezer. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand!

2. Havermoutkoeken met chocola en sinaasappel

Zin in een crunchy tussendoortje? Dan zijn deze havermoutkoeken perfect voor jou. De combinatie van de zoete banaan, de pure chocola en sinaasappelschil maakt deze koeken verslavend lekker. Je bewaart de havermoutkoeken een aantal dagen in een afgesloten trommel. Zo geniet je elke dag van een voedzaam tussendoortje. Ik begin nu al trek te krijgen, jij ook? Zet de oven maar vast aan!

3. Ei-muffins met groenten

Meer van de hartige snacks? Maak kennis met deze “ei”-muffins! Door de kala namak kruiden krijgen deze muffins een ei-smaak, maar dan zonder ei. Kala namak is te vinden in de Aziatische supermarkt en wordt ook wel “zwart zout” genoemd. Je hoeft dus echt niks te missen als je plantaardig eet met deze “ei”-muffins!

4. Worteltaart bliss balls

Taart in een balletje. Het klinkt misschien gek, maar het is de perfecte snack! De smaak van worteltaart, maar dan voedzaam. Ook een ideale snack voor je kinderen! Je maakt deze worteltaart bliss balls al in 10 minuten. Even koelen in de koelkast en ready to eat in 20 minuten. Is de smaak van worteltaart niet jouw favoriet? In mijn kookboek vind je nog veel meer inspiratie voor bliss balls. 

5. Vegan en glutenvrije blondies

Peulvruchten in zoete baksels? Ik zeg doen! Ideaal om aan voldoende eiwitten en vezels te komen. Deze plantaardige en glutenvrije blondies maak je namelijk met kikkererwten. En geloof me, dat proef je echt niet. Ga jij het proberen? Ik ben benieuwd!

6. Granola repen

Vind je mueslirepen helemaal het einde? Dan zijn deze granola repen een match! Deze granola repen zijn een energiebommetje. De receptuur staat niet vast: voeg wat ingrediënten toe die je lekker vindt of laat wat zaden weg. Je bewaart deze repen op kamertemperatuur of in de vriezer, bijvoorbeeld in deze bakjes. Zo kun je tot wel twee weken vooruit met dit voedzame tussendoortje. 

7. Glutenvrije pompoencake

Heb je nog een (stuk) pompoen liggen? Je kunt met pompoen ook heerlijke zoete baksels maken. Deze glutenvrije pompoencake krijgt een heerlijke kruidige smaak voor de speculaaskruiden, kaneel en de pompoen. Ook deze cake kun je in plakjes invriezen. Haal een plakje een dag van te voren uit de vriezer. Een makkelijk, voedzaam tussendoortje voor elke dag!

Dit waren de 7 voedzame tussendoortjes, maar op mijn website en in mijn kookboeken vind je nog veel meer inspiratie! Voor welk tussendoortje ga jij het liefst?