• Voeding
  • Inspiratie

Koken met... Seizoensgroenten in de spotlight: wintergroenten!

Wil je extra smaak ervaren in je gerechten? Dan zijn seizoensgroenten je beste vrienden! Seizoensgroenten zijn beter voor het milieu, hebben meer smaak omdat ze vers worden geoogst en bevatten meer voedingsstoffen. En nog een belangrijk pluspunt: het is een stuk goedkoper. Ook de winter kent uiteraard seizoensgroenten. Groenten waar je veel kanten mee op kan, perfect om een lekkere, warme maaltijd van te maken voor de winterdagen. In deze blog staat een aantal wintergroenten in de spotlight met een bijpassend gerecht. Welke groentesoort is jouw favoriet?

Winterpeen

De winterpeen is een feloranje groente die wordt geteeld in Nederland. De winterpeen is het hele jaar te verkrijgen, maar het lekkerst in de winter. Deze seizoensgroente is ideaal, omdat je de winterpeen een aantal weken buiten de koelkast kan bewaren. En nog een groot voordeel: de winterpeen is ontzettend veelzijdig! Hij verdient dus zeker een plekje in de spotlight. Je kunt hem rauw eten met wat hummus als snack, grillen in de oven of verwerken in een warm gerecht. Wil je iets anders maken dan de oer-Hollandse wortelstamppot? Dan heb ik een paar lekkere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze pompoen-wortel pasta met kappertjes? Of deze heerlijke kruidige curry? Of maak deze vegan ratatouillequiche uit mijn eerste boek! Wil je juist meer groenten verwerken in je lunch? Dan zijn deze hartige pannenkoekjes perfect voor jou.

Spruitjes

Een groentesoort die wordt onderschat: de spruitjes! Ze smaken wat bitter, maar met de juiste bereiding tover je zo een heerlijke maaltijd op tafel. Spruitjes krijgen bij de juiste bereiding een lichtzoete smaak, maar nog steeds met de pit van kool. Een heerlijke combinatie is bijvoorbeeld deze orzo risotto met geroosterde pompoen, spruitjes en pecannoten. Gegarandeerd genieten van spruitjes! En wist je dat spruitjes ook ontzettend gezond zijn? Zo zitten ze boordevol vezels en vitaminen, waaronder vitamine B, C en K. Spruitjes bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel!

Knolselderij

De naam van de knolselderij verklapt het al: het is de knol van de selderijplant. Het is een stevige knol die een milde, maar licht kruidige smaak heeft. Hij is goed te combineren met andere groenten, waardoor aan je portie groenten komen een makkie wordt. Maak er bijvoorbeeld deze winterse soep mee, met een flinke portie vitaminen. Perfect voor de winter!

Boerenkool

Boerenkool is een groen bladgewas dat bomvol nuttige voedingsstoffen zit. Zo bevat het onder andere veel vitaminen, ijzer en calcium. Boerenkool is dus een fijne bron van ijzer en calcium wanneer je plantaardig eet. Het heeft een pittige koolsmaak, maar na de vorstperiode krijgt deze kool een zoetere smaak. Dat maakt boerenkool in de winter zo lekker! Wil je een keer wat anders dan een warm winters gerecht? Maakt dan deze salade met boerenkool en tempé.

Paddenstoelen

Ondanks paddenstoelen geassocieerd worden met de herfst, zijn ze in de winter ook volop te verkrijgen van Nederlandse bodem. Met bijvoorbeeld kastanjechampignons maak je de lekkerste, kruidige gerechten. Een perfect gerecht voor deze winter is deze jackfruit curry met paddenstoelen

Nog meer wintergroenten

Natuurlijk zijn er nog veel meer wintergroenten waarmee je plantaardige gerechten kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan rode biet, ui, pastinaak en koolraap. Wist je dat je op mijn website recepten kan zoeken op ingrediënten? Als je bijvoorbeeld een echte spruitjesliefhebber bent, kun je “spruitjes” aanvinken bij ingrediënten. Vervolgens zie jij alle recepten met spruitjes verschijnen!

Welke is wintergroente is jouw favoriet? Laat het me weten in een reactie hieronder!