• Voeding
  • Inspiratie

Koken voor de kids... 8x plantaardige recepten voor kinderen

Plantaardig koken voor de kids. Gaan ze het wel lusten? En eten ze wel genoeg groenten? Wat zijn voedzame tussendoortjes? Er komen meteen wat vragen oppoppen wanneer je kookt voor kinderen. Je wilt dat je kinderen het eten lekker vinden, maar tegelijkertijd wil je ook dat ze voldoende en gevarieerd eten zodat ze geen voedingsstoffen tekort komen. Gelukkig zijn er talloze manieren om voedzame gerechten en tussendoortjes te maken. Ook voor kinderen! Geloof me, daar is geen dierlijk product voor nodig. Ik geef jou 8x plantaardige recepten voor kinderen om je een handje op weg te helpen!

Het woord “groenten” roept al snel paniek op als het over koken met kinderen gaat. Want groenten, die lusten kinderen vaak niet, toch? Hoe maak je dan plantaardige recepten voor kinderen? En welk tussendoortje geef je mee naar school, zonder te veel toegevoegde suikers? Hieronder heb ik 8 plantaardige recepten voor kinderen op een rijtje gezet. Zowel avondeten als voedzame tussendoortjes. Zo kunnen je kinderen smullen en hoef jij je geen zorgen te maken over te weinig voedingsstoffen. Laten we beginnen met het eerste recept!

1. Pasta met romige pompoen-wortelsaus

Een pasta is altijd goed, toch? En met wat extra groenten erin verstopt, heb je meteen een voedzame maaltijd te pakken. Deze pasta met romige pompoen-wortelsaus is perfect voor het hele gezin. En nog een pluspunt? Je kunt de saus alvast maken in het weekend en bewaren in de koelkast of vriezer. ‘s Avonds zet je vervolgens binnen no time deze voedzame pasta op tafel.

2. Vegan bananenbrood

Een tussendoortje dat iedereen lust: vegan bananenbrood. Ideaal als je (over)rijpe bananen over hebt. Bak een bananenbrood en voeg jouw of jouw kinderen hun favoriete ingrediënten toe: nootjes, pure chocola of extra fruit. Wanneer de cake is afgekoeld snijd je de cake in plakjes en bewaar je de plakjes tot wel 3 maanden in de vriezer! Zo heb je voor de gehele week een voedzaam tussendoortje voor je kinderen (en voor jezelf ;)).

3. Gezonde mac’n cheese pompoen pasta

Comfort food en een favoriet onder kinderen: mac’n cheese. Maar voedzaam? Dat valt tegen. Gelukkig is deze variant met pompoen voedzaam én heel lekker. En qua smaak lever je niks in. Maak jij je kinderen vanavond blij met deze mac’n cheese pompoen pasta? Ik zeg doen!

4. Superfood granola repen

Zijn je kids echte mueslireepfans? Dan zijn deze granola repen de perfecte match voor jou en je kinderen! Combineer je favoriete pitten en zaden in de knapperigste, lekkerste granola repen. Door de medjoul dadels krijgen deze repen een zoete smaak, en door ze af te bakken in de oven worden de repen lekker knapperig. De ideale combinatie wat mij betreft! Wedden dat je kinderen smullen van dit tussendoortje? En jij waarschijnlijk ook. 

5. Gezonde vegan kapsalon

Zei er iemand frietjes? Daar zijn kinderen gek op! Het komt vast niet als verrassing dat frietjes uit het vet niet de meest voedzame optie zijn. Gelukkig kan jouw oven ook heerlijke frietjes bereiden. In deze gezonde vegan kapsalon zitten namelijk zoete aardappelfrietjes uit de oven. De combinatie met knapperige tofu, de zoete aardappelfrietjes en zelfgemaakte knoflooksaus wordt het gegarandeerd smullen!

6. ‘Ei’ muffins met groenten

Een voedzaam tussendoortje voor de kids? Of een lekkere zondagse brunch met de familie? Dan moet je deze ‘ei’-muffins met groenten echt proberen. De basis van deze muffins is gemaakt van kikkererwtenmeel, wat tegenwoordig in veel winkels gewoon te verkrijgen is. Om de muffins naar ei te laten smaken gebruik je de kruiden “Kala Namak”. Door de zwavelsmaak van Kala Namak krijgt het echt de smaak van ei. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Het is het proberen waard, verwarm de oven maar vast voor!

7. Vegan & glutenvrije Snickers taart

Kinderen houden van taart! Ik word in ieder geval zo blij als een kind van deze vegan en glutenvrije snickers taart. Taart betekent namelijk een feestje, en wie wil dat nou niet? Deze Snickers taart is lactose-, gluten- en (geraffineerde) suikervrij. Een taart waar iedereen van kan genieten! Ook als je geen keukenprins(es) bent weet ik zeker dat jij deze taart kan maken. Beloofd!

8. Vegan ratatouille quiche

Houd je van quiche? Of meer van ratatouille? Van mij hoef je niet te kiezen, je kan ze namelijk combineren! Naar mijn mening is deze vegan ratatouille quiche één van de lekkerste recepten uit mijn eerste kookboek Every Day Vegan. Je maakt de vulling van deze quiche onder andere door cannellini bonen. Hierdoor krijgen jij en je kids meteen een portie plantaardige eiwitten binnen!

Benieuwd naar meer plantaardige recepten voor kinderen? Kijk op mijn website bij de rest van mijn recepten. Je kunt de recepten ook filteren op “familierecept”. Deze recepten zijn makkelijk, snel, voedzaam en geschikt voor het hele gezin. 

Wat is het favoriete recept van jouw kinderen? Ik ben benieuwd!