• Voeding
  • Inspiratie

Wat eten we vandaag? 10x gezonde recepten voor het avondeten

Zet jij vanavond een gezonde maaltijd op tafel? Goed bezig! Gezond is natuurlijk subjectief: iedereen heeft andere behoeftes en je eetpatroon in zijn geheel is veel belangrijker dan kijken naar enkel een gerecht. Maar natuurlijk kunnen we wel onderscheid maken tussen voedzame maaltijden en (een stuk) minder voedzame maaltijden ;). Is je inspiratie op voor aankomende week? In deze blog vind je 10x gezonde recepten voor het avondeten, om jou te inspireren voor jouw komende weekmenu! En natuurlijk zoals je gewend bent: makkelijk én plantaardig. Let’s make some healthy food!

Gezond en voedzaam eten hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Integendeel! Met onder andere verse groenten, eiwitbronnen en kruiden maak je de lekkerste plantaardige én voedzame maaltijden. Elke dag ga ik aan de slag met nieuwe recepten, zodat jij genoeg inspiratie hebt om gezonde maaltijden op tafel te toveren. En ik beloof je: alle recepten zijn makkelijk, zonder te veel poespas of ingewikkelde ingrediënten. Welke van onderstaande 10 gezonde recepten ga jij aankomende week proberen?

10x gezonde recepten voor het avondeten

1. Quinoa salade met geroosterde broccoli en kikkererwten

Wist je dat quinoa hartstikke voedzaam is? Het bevat onder andere veel vezels en plantaardige eiwitten. En niet geheel onbelangrijk: het is super snel klaar! Zelf ben ik groot fan van kleurrijke bowls, zoals deze quinoa salade met geroosterde broccoli en kikkererwten. Met peulvruchten, broccoli en een verse, zelfgemaakte dressing tover je zo een gezonde maaltijd op tafel.

2. Gezonde vegan kapsalon

Vroeger was dit mijn favoriet na het uitgaan: de kapsalon. Totaal niet plantaardig of voedzaam. Gelukkig wist ik deze favoriet te transformeren naar een plantaardige variant. Want zeg nou eerlijk: de combinatie is toch goud waard ;). Toch word ik een stuk blijer van deze gezonde vegan kapsalon. En met de zelfgemaakte knoflooksaus is het al helemaal genieten!

3. Vegan quiche met zoete aardappel bodem

Een quiche zonder dierlijke producten? Hell yeah! En door de zoete aardappelbodem is deze vegan quiche ook glutenvrij. Wat wil een mens nog meer? Je maakt de vulling van de quiche onder andere met tofu en kala namak: dit geeft een perfecte structuur én eismaak. Je hebt maar 15 minuten bereidingstijd nodig voor dit gezonde avondmaal, de rest doet de oven!

4. Marokkaanse tajine met jackfruit

Ben je benieuwd naar andere keukens? Probeer de Marokkaanse keuken eens uit! Wat mij betreft een onderschatte keuken: de Marokkaanse gerechten bevatten namelijk de lekkerste kruiden. Heb je geen tajine? Geen paniek, je kunt deze Marokkaanse tajine met jackfruit gewoon maken in een ruime pan. Gegarandeerd genieten!

5. Eiwitrijke Mexicaanse burrito bowl

Ben je op zoek naar een gezonde, eiwitrijke maaltijd? Dan kun je NU stoppen met zoeken! Deze eiwitrijke Mexicaanse burrito bowl heeft het namelijk allemaal: door de quinoa en edame boontjes is deze plantaardige bowl namelijk extra eiwitrijk. Bovendien heb je maar 10 minuten nodig om deze maaltijd voor te bereiden en binnen 40 minuten schuif je al aan tafel. Gezond, eiwitrijk én makkelijk: driedubbel winnen!

6. Kleurrijke orzo salade met linzen

Je hebt salades met sla, tomaat, komkommer en je hebt salades met groenten, peulvruchten, koolhydraten en een heerlijke, zelfgemaakte saus. Welke kies jij? Deze kleurrijke orzo salade met linzen is het perfecte voorbeeld van een goed gevulde salade met allerlei voedzame ingrediënten. En eerlijk is eerlijk: je wordt toch gewoon blij van al die kleurtjes? Genieten!

7. ‘Kip’ kerrie curry

Op zoek naar gezond én comfort? Deze “kip” kerrie curry wint altijd bij mij. Het is een super makkelijke, maar toch voedzame maaltijd voor elke dag van de week. Extra lekker op een druilerige, Hollandse dag! Ik vervang de kip door tofu, wat mij betreft perfect in deze “kip” kerrie curry! Heb jij hem al geprobeerd?

8. Gele curry met appel, gember en aubergine

Mij kan je echt wakker maken voor curry’s: ze zijn smaakvol, makkelijk, ideaal voor het verwerken van restjes en gewoon su-per lekker! Deze gele curry met appel, gember en aubergine is een van mijn favoriete gezonde curry’s. Door de gember en appel krijgt deze curry namelijk een frisse en lichtzoete smaak. Yum

9. Gevulde zoete aardappel met kikkererwten in garam masala saus

De eeuwige strijd tussen zoete aardappel en de gewone aardappel: want welke is gezonder? Ze zijn allebei gezond, maar bevatten net andere voedingsstoffen. Maar ik vind zoete aardappel simpelweg een topper door de heerlijke zoete smaak: er zijn zoveel combinaties mogelijk! Deze keer maakte ik een gevulde zoete aardappel met kikkererwten in een kruidige garam masala saus. Een combinatie waar je U tegen zegt!

10. Thaise zoete aardappel tempé bowl

Heb je ooit de combinatie van tempé en pindasaus geprobeerd? You’re missing out! Deze Thaise zoete aardappel tempé bowl verbaast me elke keer weer. Ik vervang echter rijst met quinoa, zodat de bowl extra eiwitrijk wordt. Maak jij aankomende week een feestje van je maaltijd met deze bowl?

Dit waren de 10x gezonde recepten voor het avondeten. Wil je meer inspiratie voor je weekmenu? Bekijk dan alle recepten en filter ze naar jouw wensen!