Darmklachten – Wat zijn de oorzaken en hoe kom ik er vanaf?

Één op de 5 Nederlanders heeft last van darmklachten. Vaak worden er medicijnen voorgeschreven om de pijn wat te verzachten, maar de oorzaak wordt niet aangepakt. Wat zouden deze oorzaken kunnen zijn en wat kun je eraan doen om er vanaf te komen?

Een gezond eetpatroon en gezonde leefstijl kunnen helpen om die klachten te verminderen. Maar het is eerst van belang dat je uitzoekt waar je klachten vandaan komen. Heb je ‘weleens’ last van darmklachten of loop je eigenlijk altijd met klachten rond? In het laatste geval zou het kunnen zijn dat je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een voedselintolerantie hebt of dat je klachten een andere medische oorzaak hebben. Ga dus altijd eerst naar je huisarts of andere specialist als je last hebt van darmklachten.

Foto: Clinical Pain Advisor

Is er geen (chronische) darmaandoening, intolerantie of andere medische oorzaak vastgesteld? Dan zou het goed kunnen dat je klachten verminderen wanneer je de volgende tips toepast:

1. Zorg voor een gevarieerd en vezelrijk eetpatroon

De beste manier om je darmflora gezond te houden is door gevarieerd te eten en te kiezen voor voornamelijk plantaardige bronnen, zoals groenten, fruit, peulvruchten, bonen en volkoren granen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels, die zorgen voor een gezonde spijsvertering en goede stoelgang. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor een volwassene ligt tussen de 30 en 40 gram per dag.

2. Drink voldoende water

Je spijsvertering verbetert door voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter verspreid over de dag). Vocht houdt de ontlasting namelijk soepel en je lichaam heeft het ook nodig om afvalstoffen af te voeren. Maar drinken tijdens een maaltijd raden we je af. Je kunt daardoor namelijk eerder last krijgen van een opgeblazen gevoel, omdat je maaginhoud door het drinken meer toeneemt. Bovendien wordt je maagzuur minder zuur door het drinken, waardoor eiwitten niet meer goed worden afgebroken en bacteriën onvoldoende worden gedood. Het resultaat: een opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen, diarree en/of misselijkheid. Dus drink voldoende, maar niet tijdens de maaltijd. Vóór een maaltijd mag overigens wel, dit kan je ook helpen om minder te eten, wat weer voordelig is als je wilt afvallen.

3. Kauw goed op je voedsel!

Het spijsverteringsproces begint namelijk al in je mond, waar het voedsel wordt gemalen en vermengd met speeksel. Speeksel is rijk aan de stof amylase, dat helpt bij het afbreken van suikers (koolhydraten). Door goed te kauwen worden je darmen dus geholpen bij de vertering.

4. Beperk koolzuurhoudende dranken en lightproducten

Van koolzuur kun je namelijk een opgeblazen gevoel krijgen en (een teveel aan) zoetstoffen, zoals sorbitol of xylitol, kunnen laxerend werken.

5. Pas op met suiker

Een teveel aan suiker kan de darmculturen uit balans brengen. Het is dus verstandig om op de inname van suikers te letten. Dit geldt voor alle vormen van suikers, dus zowel de geraffineerde als de natuurlijke en de van nature aanwezige suikers. Suiker = suiker en je lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende vormen. Al zijn de van nature aanwezige suikers (uit o.a. fruit, groenten en zuivel) wel een stuk voedzamer dan de andere varianten, want deze leveren naast suiker ook vezels en vitamines.

Mattisson superfoods smoothie

6. Beweeg regelmatig

Door voldoende te bewegen blijft je spijsvertering actief en gezond. Als je niet genoeg beweegt, kunnen je darmen trager gaan werken en dit kan leiden tot verstopping. Voldoende bewegen helpt daarnaast bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht en het werkt ontspannend. Probeer iedere dag minimaal 30 minuten (matig intensief) te bewegen. Neem wat vaker de trap, doe je boodschappen op de fiets, of wandel een stuk na je avondmaaltijd.

7. Zorg voor een gezond gewicht

Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen voor spijsverteringsproblemen zorgen of je darmklachten erger maken. Probeer dus een gezond gewicht te bereiken (en behouden) en zoek eventueel hulp van een voedingscoach als je dit niet alleen kunt. Wat een gezond gewicht is hangt af van je leeftijd, geslacht, lengte en bouw. Om dus alleen te kijken naar je BMI is niet voldoende. Het is een goede indicatie maar in combinatie met het vetpercentage heb je een beter beeld.

8. Ontspan!

Er is een sterke link tussen onze hersenen en onze darmen. Wanneer we (chronische) stress ervaren kan dit dus direct invloed uitoefenen op de spijsvertering en zorgen voor een slechtere opname van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om (langdurige) stress aan te pakken. Dit kan op verschillende manieren. Weet jij waar de oorzaak vandaan komt? Probeer dan verschillende manieren uit om tot rust te komen. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of het luisteren van muziek zijn manieren om tot rust en dichtbij jezelf te komen. Vind je het fijn om er met iemand over te praten? Doe dat vooral! Anderen kunnen je vaak nieuwe inzichten geven of tips/advies om met bepaalde stressvolle situaties om te gaan.

9. Intermittent Fasting

Intermittent fasting werkt niet voor iedereen en we raden het ook niet iedereen aan, maar mijn darmen reageren erg goed op het vasten. Ze worden er een stuk rustiger van en ik heb ook minder last van een opgeblazen gevoel. Zelf vast ik volgens het 16:8 schema, wat betekent dat je 16 uur vast en je maaltijden nuttigt binnen de overige 8 uur. In mijn geval komt dat er meestal op neer dat ik 2 wat grotere maaltijden nuttig per dag; brunch (rond 12.00 uur) en een avondmaaltijd (rond 18.00 uur). En op sommige dagen heb ik wat meer honger, dan pak ik tussendoor nog een gezonde snack. Deze verdeling werkt voor mij erg goed maar dat hoeft niet te betekenen dat jij je hier ook fijn bij voelt. Zoek een manier die bij jou past en bouw het vasten langzaam op. Als je opeens 16 uur gaat vasten, terwijl je gewend bent om iedere dag om 07.00 uur te ontbijten, dan kan het zijn dat je het niet volhoudt.

Remove stress from the body and the body regenerates itself. YOU can heal yourself.

- Rhonda Byrne
Foto: Yellow Content

Helpen deze tips niet? Probeer dan eens te achterhalen of je van bepaalde voedingsmiddelen (meer) last van krijgt. Een manier om daarachter te komen is via het low-FODMAP dieet. FODMAP’s zijn kleine moleculen die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en daardoor in de dikke darm terechtkomen. Daar worden ze door bacteriën gefermenteerd (oftewel: omgezet), waarbij gas vrijkomt en je een opgeblazen gevoel of andere darmklachten kunt krijgen. Iedere persoon reageert anders op de verschillende FODMAP’s en het is een hele klus om uit te zoeken voor welke jij precies gevoelig bent. Ik adviseer je dan ook om dit niet zelf te gaan uittesten maar je te laten begeleiden door een specialist.

Wil je meer weten over darmgezondheid en/of gezonde voeding? Laat dat dan even weten! We kunnen namelijk in een andere blog dieper ingaan op bijvoorbeeld Intermittent Fasting, FODMAP recepten en/of darmklachten en een plantaardig eetpatroon!

Steffi van @healthcoach_steffi

Gastblogger voor Lenna Omrani

Ik ben Steffi de Rijck; gewichtsconsulent, ervaringsdeskundige op het gebied van darmgezondheid en soon to be orthomoleculair voedingsadviseur. Ik hou van gezond eten maar niet van diëten, dat heb ik al genoeg gedaan in mijn leven. Omdat ik de ziekte van Crohn heb, moet ik wel oppassen met wat ik eet en drink. Ik kan helaas niet overal even goed tegen. Maar deze zoektocht naar wat wel en niet bij mijn lijf past, heeft mij wel veel geleerd over hoe je het beste voor je darmen kunt zorgen. Want een goede gezondheid begint in je buik! 

Rate this recipe!
5/5

Geef een reactie

Laat een reactie achter!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Blijf up-to-date!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Youtube

Facebook

Sluit Menu
×
×

Winkelmand