De kunst van het ‘niets’ doen

Wanneer heb jij voor het laatst helemaal niets gedaan? Of laten we zeggen: heel weinig? Niets hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je op je bed naar het plafond ligt te staren. Niets betekent ook; bewustzijn van de momenten dat je geen verplichtingen naar jezelf of naar anderen hebt. Het moment dat je heerlijk op de bank je favoriete tijdschrift aan het lezen bent, een ochtendwandeling maakt en daarbij naar je favoriete podcast luistert, of een rustgevende meditatie uitvoert. Eigenlijk doen we veel te weinig ‘heel weinig’ of zelfs niets. Het wordt steeds belangrijker om (meer) tijd voor onszelf vrij te maken waarin we kunnen ‘niksen’ en daarmee onze gedachten en ons lichaam tot rust kunnen laten komen. Niks doen is namelijk allesbehalve nutteloos, sterker nog; de kunst van het niets doen, bied je meer dan je denkt!  In dit artikel zullen we je alles vertellen over de kunst van het  ‘niets’ doen. Waarom vinden we dat eigenlijk zo moeilijk? En wat zijn de grote gezondheidsvoordelen van heerlijk niksen?

Lenna Omrani
Foto: Yellow Content

Let’s take it serious!

Rust wordt door velen van ons niet serieus (genoeg) genomen. Rust wordt vaak gezien als een periode waarin we niet werken of als een pauze die ons eigenlijk belemmert in het bereiken van onze doelen. In de huidige prestatiemaatschappij waarin we leven, lijkt het namelijk vanzelfsprekend dat doelen zo snel mogelijk bereikt moeten worden. Waarschijnlijk als je deze zin leest denk je al: maar wat een onzin!

De belangrijkste persoon in jouw leven, ben je simpelweg zelf. Om deze reden is het heel belangrijk dat je in contact leert te komen met wie je daadwerkelijk bent. Dag in dag uit heb je met jezelf te maken en het is dan wel zo handig als je weet hoe je in elkaar zit. Zo weet je hoe je voor jezelf kunt zorgen en wat er nodig is om jezelf op te kunnen laden. Om elke dag op te kunnen staan met een volledig opgeladen batterij, moet er een positieve balans bestaan tussen inspanning en ontspanning. En ja, dit is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te houden van het proces en de zoektocht naar jezelf.

Toch blijf ik moe…

Vermoeidheid kennen we toch allemaal, en dit hoort er ook gewoon bij. Als je merkt dat je uitgeput bent en toe bent aan rust, hoef je je geen zorgen te maken om het hebben van dit gevoel. Het is namelijk goed om je grenzen op te zoeken, zo kun je je namelijk verder ontwikkelen. Echter is dit wel het moment waarop jouw lichaam aangeeft te willen herstellen. Dit is HET punt waarop je de een beslissing moet maken. Als je toegeeft aan je vermoeidheid en rust neemt, is er niks aan de hand, maar als je toch doorgaat met vermoeiende en veeleisende activiteiten, dan zal dit je, na een aantal herhalingen, uiteindelijk op breken. Betekent het dan dat je nooit even ‘door mag zetten’? Natuurlijk wel! Als we altijd zouden stoppen op een moment dat je vermoeid bent, maak je geen ontwikkeling door en zul je bepaalde doelen misschien niet behalen. De balans hierin is het belangrijkst.

Op het moment dat je signalen van je lichaam te vaak negeert, zal je lichaam dit op een gegeven moment, op een bepaalde manier, aangeven. Je kunt fysieke klachten krijgen, stemmingswisselingen, of een enorm negatief zelfbeeld. De welbekende burn-out kan ook om de hoek kijken. Het vervelende is dat je de gevolgen van deze klachten of zelfs een burn-out pas ervaart als je tot rust bent gekomen. Jouw lichaam heeft op dit punt, de regie dan volledig overgenomen. Natuurlijk wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je niet meer op dit punt terechtkomt, maar dit is totaal niet eenvoudig. Waar komen bepaalde negatieve emoties vandaan? Waarom heb je de drang om altijd ‘aan’ te staan?

TIPS!

Gelukkig ben je niet de enige! Met de hieronder genoemde tips hopen we je te kunnen inspireren en motiveren om beter naar je lichaam te leren luisteren en vaker niets te doen. Met deze handvaten zal je merken dat ‘niets doen’ je meer gezondheidsvoordelen zal opleveren dan je denkt. De kunst van ‘het niets doen’ ligt in jouw handen!

 1. Actieve rust

  Bij ‘niets’ doen en rust nemen denken velen van ons aan rustige activiteiten als tv-kijken, mediteren en lezen. Een fysieke activiteit als sporten kan echter ook als rust worden gezien. Hierbij word je met je hoofd afgeleid van werk en/of school gerelateerde zaken en zal je fysiek en mentaal opgeladen worden. Fysieke activiteiten zorgen er daarnaast ook nog eens voor dat je creatiever zult gaan denken. Zorg er overigens niet voor dat je te vaak sport, je spieren hebben natuurlijk ook rust nodig.

 2. Aandacht voor de kwaliteit van je rust

  Heel goed als het je is gelukt om tijd vrij te maken voor een (fysieke) activiteit die ervoor zorgt dat je kunt ontspannen. Toch zullen veel mensen tijdens deze activiteit nog worden afgeleid doordat zij hun mobiele telefoon bij zich dragen. De kwaliteit van je rust wordt hiermee enorm verminderd. Zet je telefoon daarom op vliegtuigmodus of laat hem lekker thuis 🙂

 3. Rustperioden inplannen

  Ben je een echte workaholic en vind je het heel moeilijk om je rust te nemen? Wees dan streng voor jezelf en plan jouw perioden van rust simpelweg in. Verplicht jezelf dan ook echt om dit vrijgemaakte uurtje rust te nemen. Je zult zien dat je hierna juist meer gefocust bent om verder te werken.

 4. Voldoende slaap

  Deze tip lijkt een inkoppertje; natuurlijk heb je voldoende slaap nodig, dat weet iedereen! Toch zijn veel mensen zich nog niet goed genoeg bewust van de urgentie van slaap. Slaap geeft je hersenen namelijk de tijd om herinneringen en persoonlijke vaardigheden te versterken, na elk dutje is je persoonlijkheid dus simpelweg gegroeid. Slaap zorgt er ook voor dat gifstoffen uit je lichaam worden weggevoerd. Heel belangrijk, want deze gifstoffen zullen later verantwoordelijk zijn voor dementieklachten.

 5. Begin vroeg

  De kans is groot dat je dit artikel leest en denkt ‘dit is handig, dit ga ik toepassen’. Natuurlijk kennen we onszelf en elkaar en weten we dat het heel verleidelijk is om na verloop van tijd weer terug te vallen in je oude gewoonten. In de huidige maatschappij hebben we het nou eenmaal ontzettend druk en wordt er veel van ons verwacht. Hierbij daarom een tip die voor mij ook ontzettend goed werkt. Plan je rustmoment ‘s ochtends vroeg in door iets eerder op te staan. Het grote voordeel hiervan is dat je gelijk fris en opgeladen aan de dag begint en niemand dit momentje meer van je af kan pakken.

 6. Meer rustmomenten dan je denkt

  Is het altijd wel zo eerlijk om te zeggen dat je het zo druk hebt? Dat je onmogelijk tijd kan vrijmaken voor een rustmoment? Er zijn namelijk veel meer rustmomentjes mogelijk dan je denkt. Het probleem is echter dat we deze rustmomentjes weer invullen met iets ‘nuttigs’, waardoor ze dus verdwijnen. Reis je bijvoorbeeld wekelijks met de trein? En ben je dan eigenlijk constant op je telefoon Instagram aan het afstruinen of aan het werken? In plaats hiervan kun je ook eens uit het raam staren om je gedachten op nul te zetten. Op deze manier maak je van een treinreis een rustmomentje zonder tijd te verliezen, want in de trein zit je toch wel. Op deze manier kun jij ook creatief omgaan met je rustmomentjes. Neem je rustmomentje bijvoorbeeld tijdens het autorijden door een fijne podcast te luisteren of staar even lekker voor je uit tijdens het lunchen en wees je meer bewust van de ruimte waarin je je begeeft.

Goed niets doen is een kunst, want zo makkelijk gaat het ons dus niet af. Toch hopen we je te hebben kunnen inspireren en motiveren met deze eenvoudige tips. Hopelijk lukt het jou om ze toe te passen en geniet je zo van meer energie, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Durf te vragen!

Mocht je na het lezen van dit artikel zeer geïnteresseerd zijn in de de kunst van het niets doen? Of zou je er nog meer over willen leren? Stel er dan gerust vragen over en lees er over! Wij zijn enorm benieuwd wat jouw dromen, doelen en mijlpalen zijn. Geloof in jezelf en in de kunst van het niets doen, blijf zoeken naar de ware jij en houd van het proces!

Noa gastblogger

Noa van @happydayswithnoa

Gastblogger voor Lenna Omrani

Ik ben Noa Stöckl, 18 jaar en studeer Communicatie-en Informatiewetenschappen in Utrecht. Sinds kort heb ik mijn eigen blog ‘Happy days with Noa’. Ik schrijf hierop over voeding, bijzondere producten, healthy good food spots en ik probeer inspirerende tips te geven over hoe je gemotiveerder en gelukkig in het leven kan staan. Ik hoop dat Lenna en ik jou kunnen inspireren en genoeg tools kunnen aanbieden voor het nastreven van een gelukkige en gezonde levensstijl. 

Rate this recipe!
5/5

Geef een reactie

Laat een reactie achter!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde berichten

Blijf up-to-date!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief!

Youtube

Facebook

Sluit Menu
×
×

Winkelmand